Είδος προς εξαφάνιση οι άνδρες

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013, 10:50
Είδος προς εξαφάνιση οι άνδρες
Να εξαφανιστούν κυριολεκτικά από προσώπου γης κινδυνεύουν οι άνδρες, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες. Συγκεκριμένα, σε πέντε εκατομμύρια χρόνια οι άνδρες δεν θα υπάρχουν πια, ακόμα κι αν το ανθρώπινο είδος εξακολουθεί να υφίσταται.

Αυτά υποστήριξε σε διάλεξή της στην Καμπέρα της Αυστραλίας η καθηγήτρια Γενετικής Τζένι Γκρέιβς, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε: «Τα νέα δεν είναι καλά για το ανδρικό φύλο. Κάποιος για να είναι αρσενικό χρειάζεται το χρωμόσωμα Υ. Περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια πριν, το Υ έφερε πάνω του 1.400 γονίδια, ενώ τώρα έχει μόνο 45. Εάν αυτός ο ρυθμός εκφυλισμού συνεχιστεί, τότε σε πέντε εκατομμύρια χρόνια το Υ δεν θα φέρει καθόλου γονίδια». «Το Υ χρωμόσωμα πεθαίνει, το θέμα είναι τι γίνεται μετά;» διερωτήθηκε.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι συμβαίνει με το ανδρικό φύλο σε περίπτωση που το χρωμόσωμα εκφυλιστεί και μαζί του εξαφανιστούν τα γονίδια τα οποία φέρει.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Γκρέιβς, «οι άνθρωποι δεν διαθέτουν την ικανότητα της παρθενογένεσης, όπως επί παραδείγματι έχουν μερικά ερπετά, αφού κάποια σημαντικά γονίδια για την ανάπτυξη του νέου οργανισμού προέρχονται από το αρσενικό».

Μία από τις πιθανότητες, λοιπόν, είναι το χρωμόσωμα Υ και το κρίσιμο για τον βιολογικό καθορισμό του φύλου γονίδιο να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο -όπως συμβαίνει σε κάποια τρωκτικά- κι έτσι το είδος θα μπορεί να αναπαραχθεί. Ένα άλλο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία δύο ειδών ανθρώπων, τα οποία όμως δεν θα μπορούν να αναπαράγονται μεταξύ τους.

Η καθηγήτρια Γκρέιβς κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό πριν από λίγα χρόνια, αλλά άλλες αμερικανικές μελέτες αναίρεσαν το συμπέρασμά της. Για παράδειγμα, οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζένιφερ Χιουζ και τον Ντέιβιντ Πέιτζ του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών «Whitehead» της Μασαχουσέτης και του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο «Nature» και το «New Scientist», μελέτησαν τη διαχρονική εξέλιξη του χρωμοσώματος Υ μιας μαϊμούς (ρέζους μακάκου), που διαχωρίστηκε γενετικά από τον άνθρωπο πριν από περίπου 25 εκατ. χρόνια, και τη συνέκριναν με την εξέλιξη του αντίστοιχου χρωμοσώματος του ανθρώπου και του χιμπατζή.

Από τις συγκριτικές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ανθρώπινο χρωμόσωμα Υ δεν έχει χάσει καθόλου γονίδια κατά τα τελευταία έξι εκατομμύρια χρόνια και έχει χάσει μόλις ένα γονίδιο εδώ και 25 εκατ. χρόνια. «Το Υ δεν πάει πουθενά και η απώλεια γονιδίων έχει πιθανότατα σταματήσει» δήλωσε η Τζένιφερ Χιουζ.

Η καθηγήτρια Γκρέιβς υποστηρίζει πως από όλες τις μελέτες της προβλέπεται η σταδιακή εκφύλιση και τελική εξαφάνιση του χρωμοσώματος Υ, ξεκινώντας από το γεγονός ότι σήμερα το γυναικείο χρωμόσωμα Χ έχει περίπου 800 γονίδια, ενώ το αρσενικό Υ μόλις λίγες δεκάδες.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013, 11:40