Με χθεσινή της ανακοίνωση η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) ξεκαθαρίζει ότι «ο κόσμος χρειάζεται την πυρηνική ενέργεια προκειμένου να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες και για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη».

Η παραγωγική ικανότητα των μονάδων πυρηνικής ενέργειας, παγκοσμίως, ενδέχεται, το 2035, να συρρικνωθεί κατά 15%, αν δεν κατασκευαστεί καινούργιος αντιδραστήρας στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, επισημαίνεται στο ίδιο κείμενο. Παράλληλα, αν οι εκτός ΟΟΣΑ χώρες εμφανίσουν την ίδια χρονιά μείωση στο μισό της παραγωγικής ικανότητας τους σε πυρηνική ενέργεια από αυτήν που αναμένει ο Οργανισμός τότε το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρισμού θα συρρικνωθεί, σε 25 χρόνια, στο 7%, από 13%, το 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ειδικό σενάριο που παρουσιάζει η IΑEA στη φετινή, ετήσια έκθεσή της «Παγκόσμιες Ενεργειακές Προοπτικές», σημειώνεται ότι ένα ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγικής ικανότητας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας θα οδηγήσει σε «αύξηση του λογαριασμού για εισαγόμενη ενέργεια και σε ανησυχητικές προοπτικές όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια».

Παράλληλα, ο αγώνας κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα γίνει «πιο δύσκολος και πιο ακριβός».

Οι επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές στις χώρες που εξαρτώνται αποκλειστικά από την πυρηνική ενέργεια, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, καθώς και στις αναδυόμενες χώρες που θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες δυσχέρειες στην αντιμετώπιση της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα από τους κατοίκους τους. Σε αυτή την περίπτωση, και για να παραμείνουν οι χώρες σε τροχιά επίτευξης του στόχου της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου, θα πρέπει να επενδυθούν επιπλέον 1,5 τρισ. δολάρια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης