Τουλάχιστον 26 άμαχοι, ανάμεσά τους 20 παιδιά, σκοτώθηκαν σε πυραυλικό πλήγμα της αεροπορίας της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην επαρχία Χοντάιντα, στη δυτική Υεμένη, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας των σιιτών ανταρτών Χούθι.

Ο Γιούσεφ αλ Χαντίρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας των Χούθι — οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν — δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η αεροπορική επιδρομή έγινε στην περιοχή Αλκούι, στο διαμέρισμα Ντουράιμι της επαρχίας Χοντάιντα, και στοχοθέτησε ένα όχημα με το οποίο άμαχοι προσπαθούσαν να φύγουν από την περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Αλ Χαντίρι, σκοτώθηκαν 20 παιδιά, πέντε γυναίκες και ο οδηγός. Κατά τον εκπρόσωπο, τα θύματα προσπαθούσαν να φύγουν από την περιοχή Αλκούι έπειτα από μια επιδρομή η οποία έπληξε ένα σπίτι τη νύχτα της Τετάρτης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι δύο.

Κάτοικοι της περιοχής, που απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από την πόλη Χοντάιντα, όπου βρίσκεται το κυριότερο λιμάνι της Υεμένης, στην Ερυθρά Θάλασσα, επιβεβαίωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι όλα τα θύματα ήταν άμαχοι.

Δεν έχει υπάρξει καμιά επίσημη ανακοίνωση από τη συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ για τον ισχυρισμό αυτό της κυβέρνησης των σιιτών ανταρτών. Ωστόσο, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενός κράτους που αποτελεί πυλώνα της στρατιωτικής συμμαχίας, μετέδωσε ότι οι Χούθι εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι στην Αντ Ντουράιμι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περιοχή Αλκούι διεξάγονται σφοδρές μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, υπέρ της οποίας επενέβη στον πόλεμο η στρατιωτική συμμαχία υπό σαουδαραβική ηγεσία, και τους σιίτες αντάρτες. Οι μάχες καθιστούν πολύ δύσκολη τη διαφυγή αμάχων από την περιοχή.

Οι υεμενίτικες φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και η συμμαχία άρχισαν επιχειρήσεις για να αποσπάσουν τη Χοντάιντα από τους Χούθι τον Ιούνιο. Έχουν καταλάβει το αεροδρόμιο και επιδιώκουν να πάρουν τον έλεγχο της πόλης και του στρατηγικής σημασίας λιμένα της, μέσω του οποίου φθάνει στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου το 80% των εισαγόμενων αγαθών και της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οργανώσεις αρωγής και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχουν προειδοποιήσει ότι μια ολομέτωπη αναμέτρηση των δύο πλευρών στην πόλη μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό της Υεμένης, χώρας όπου ήδη εκατομμύρια άμαχοι βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.

Αποτροπή «επίθεσης» των Χούθι

Στο μεταξύ, η συμμαχία υπό σαουδαραβική ηγεσία ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι απετράπη επίθεση που σχεδίαζαν να εξαπολύσουν οι Χούθι, μετέδωσε το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπία.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, που επικαλέστηκε ανακοίνωση της συμμαχίας, οι Χούθι και οι Φρουροί της Επανάστασης — το επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, που το Ριάντ κατηγορεί ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους σιίτες αντάρτες, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται — «συνεχίζουν να απειλούν τις οδούς της διεθνούς ναυσιπλοΐας και του διεθνούς εμπορίου». Η συμμαχία, κατά την ίδια πηγή, έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την «προστασία των εμπορικών πλοίων» των χωρών-μελών της.

Κατά το τηλεοπτικό δίκτυο, που εδρεύει στο Ντουμπάι, η επίθεση επρόκειτο να γίνει με ταχύπλοα που μετέφεραν εκρηκτικές ύλες.

Αντιθέτως, το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μασίρα, που ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες, ανέφερε ότι οι ναυτικές δυνάμεις των Χούθι διεξήγαγαν μια ειδική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της οποίας «ο στόχος επλήγη με ακρίβεια», στα σαουδαραβικά χωρικά ύδατα.

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι έχουν στοχοθετήσει στο πρόσφατο παρελθόν σαουδαραβικά σούπερ τάνκερ, δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης