Ένα πρώτο αεροσκάφος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού με 16 τόνους επείγουσα ιατρική βοήθεια προσγειώθηκε σήμερα στη Σαναά, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ στην Υεμένη.

«Είναι το πρώτο αεροπλάνο της ΔΕΕΣ που προσγειώνεται στη Σαναά. Μεταφέρει 16 τόνους ιατρική βοήθεια» δήλωσε η εκπρόσωπος Μαρί-Κλερ Φεγάλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρόμπερτ Μαρντίνι, επικεφαλής των επιχειρήσεων της ΔΕΕΣ στη Μέση Ανατολή, σε μήνυμα του στο Twitter διευκρινίζει ότι το αεροπλάνο μεταφέρει φάρμακα, επιδέσμους και χειρουργικό εξοπλισμό.

«Αύριο, ένα δεύτερο αεροπλάνο θα μεταφέρει 32 τόνους ιατροφαρμακευτικό υλικό, γεννήτριες και εξοπλισμό για τον καθαρισμό του νερού, τα οποία θα δοθούν στα νοσοκομεία της Σαναά» πρόσθεσε η Φεγάλι.

Πλοίο της ΔΕΕΣ με ιατρικό υλικό πλεύρισε την Τετάρτη στο λιμάνι του Άντεν, στον Νότο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πενταμελής ιατρική ομάδα της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έφθασε με το πλοίο αυτό στο Άντεν, σύμφωνα με την επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στην Υεμένη Μαρί-Ελιζαμπέτ Ινγκρές.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, οι ΓΧΣ είχαν προωθήσει στο Άντεν φορτίο 2,5 τόνων ιατροφαρμακευτικού υλικού –η πρώτη παράδοση ιατροφαρμακευτικής βοήθειας από την έναρξη στις 26 Μαρτίου των αεροπορικών επιδρομών του υπό το Ριάντ συνασπισμού κατά των σιιτών ανταρτών στην Υεμένη.

Οι σιίτες αντάρτες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους σημαντικά εδάφη της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά, ενώ ανάγκασαν τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι να εγκαταλείψει τη χώρα και να καταφύγει στο Ριάντ. Σφοδρές μάχες μαίνονται κυρίως μεταξύ ανταρτών σιιτών και υποστηρικτών του Χάντι στον Νότο.

Μικρό αεροπλάνο της ΔΕΕΣ που μετέφερε μόνο ιατρικό προσωπικό είχε επίσης προσγειωθεί τη Δευτέρα στη Σαναά. Το περασμένο Σάββατο, η ΔΕΕΣ απηύθυνε έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία 24 ωρών στην Υεμένη, ώστε να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια στους πολίτες.

Τα αποθέματα φαρμάκων και εξοπλισμού σε νοσοκομεία και κλινικές μειώνονται στη χώρα, όπου υπάρχουν ελλείψεις σε καύσιμα και νερό. Την ίδια ώρα τα αποθέματα τροφίμων είναι λιγοστά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης