Ο αποκλεισμός των βασικών λιμανιών της Υεμένης φαίνεται να είχε αρθεί χθες Τετάρτη, καθώς έφτασαν στη χώρα πλοία που μετέφεραν τρόφιμα και καύσιμα για τον πληθυσμό που βρίσκεται σε απόγνωση, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC).

Ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία που μάχεται εναντίον των Χούτι απέκλεισε τα λιμάνια της Υεμένης στις 6 Νοεμβρίου, μετά την αναχαίτιση ενός πυραύλου που εκτόξευσαν οι σιίτες αντάρτες πάνω από το Ριάντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και αργότερα οι περιορισμοί χαλάρωσαν, επιτρέποντας την προσγείωση πτήσεων του ΟΗΕ και τον ελλιμενισμό πλοίων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, αυτό δεν άλλαξε σημαντικά την κατάσταση στην Υεμένη. Περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού, ενώ έχουν ξεσπάσει επιδημίες χολέρας και διφθερίτιδας.

«Σήμερα για πρώτη φορά υπήρξε μια αχτίδα φωτός και τα πρώτα εμπορικά προϊόντα έφτασαν στο λιμάνι», δήλωσε ο Γιαν Έγκελαντ επικεφαλής του NRC.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τρόφιμα και καύσιμα έφτασαν για πρώτη φορά στα λιμάνια της Χοντέιντα και της Σαλίφ, σε πολύ μικρές ποσότητες σε σχέση με αυτές που χρειάζονται, καθώς ο πληθυσμός της Υεμένης, συνολικά 27 εκατομμύρια, εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις εισαγωγές τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Υεμένη είναι «ένα κράτος που καταρρέει μπροστά στα μάτια μας, εξαιτίας των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί», κατήγγειλε ο Έγκελαντ.

«Πιστεύω ότι θα ζήσουμε για να μετανιώσουμε τους μήνες αυτούς που είχε επιβληθεί ο στραγγαλισμός ενός ολόκληρου κράτους υπό τη Σαουδική Αραβία και υποστηριζόμενος από τη Δύση, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο πρίγκιπας διάδοχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μιας χώρας που συμμετέχει στον υπό το Ριάντ συνασπισμό εναντίον των Χούτι, επισκέφτηκε χθες στο Αμπού Ντάμπι τον μεγαλύτερο γιο του πρώην προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος δολοφονήθηκε από τους αντάρτες.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την ώρα που οι Χούτι, που ελέγχουν πλήρως την Σανάα, έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία διώξεων εναντίον του Λαϊκού Γενικού Κογκρέσου, του κόμματος του Σάλεχ, που πλέον είναι ακέφαλο, σύμφωνα με στελέχη του.

Η συμμαχία μεταξύ των υποστηρικτών του Σάλεχ και των Χούτι κατέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο πρώην πρόεδρος έτεινε χείρα συμφιλίωσης προς τη Σαουδική Αραβία.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του Σάλεχ και στρατιώτες ή δημόσιοι υπάλληλοι που πρόσκεινται σε αυτόν έχουν συλληφθεί στη Σανάα, όπου οι Χούτι συνεχίζουν την εκστρατεία «εκκαθάρισης».

Παράλληλα σε πολλές επαρχίες οι φύλαρχοι δέχονται πιέσεις για να δηλώσουν πίστη στους αντάρτες, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας που πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο.

Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες κάνουν επίσης λόγο για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες.

Η ανακοίνωση της συνάντησης του γιου του Σάλεχ με τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι έγινε στον λογαριασμό στο Twitter του σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ, ο οποίος δήλωσε ότι «εξέφρασε τα συλλυπητήριά του» στον Άχμεντ Άλι Σάλεχ, 45 ετών, για τον θάνατο του πατέρα του.

Η συνάντηση αυτή μοιάζει να προσφέρει στήριξη στον Άχμεντ Άλι, την παρουσία του οποίου στα Εμιράτα δεν είχαν επιβεβαιώσει ποτέ ως τώρα οι αρχές, την ώρα που το κόμμα του Σάλεχ δεν έχει πλέον πρόεδρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης