Υεμένη: Δεκάδες Σουδανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα ανταρτών

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Απριλίου 2018, 05:03
Υεμένη: Δεκάδες Σουδανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα ανταρτών
Δεκάδες άνδρες των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν, κράτους-μέλους της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που ενεπλάκη στον πόλεμο στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015 υπέρ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, σκοτώθηκαν σε ενέδρα που έστησαν σιίτες αντάρτες στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές το Σάββατο.

Κατά πηγές προσκείμενες στις κυβερνητικές δυνάμεις της Υεμένης, αυτές ήταν οι βαρύτερες απώλειες που έχουν υποστεί οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν μέχρι σήμερα αφότου αναπτύχθηκαν στην εμπόλεμη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου το 2015.

Οι Σουδανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής από τις σφαίρες και τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποίησαν οι αντάρτες Χούθι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν. Η ενέδρα είχε στηθεί στα στενά αλ Νασίμ, κοντά στην πόλη Μίντι, στην επαρχία Χάτζα, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.

«Δεκάδες Σουδανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην ενέδρα», σύμφωνα με τη μία από τις πηγές, που δεν έδωσε ακριβή απολογισμό.

Οι Χούθι αναφέρθηκαν επίσης στην επίθεση αυτή μέσω ενός από τους ιστοτόπους τους, του Αλ Μασίρα. Έκαναν και αυτοί λόγο για δεκάδες νεκρούς στις τάξεις των ανδρών του στρατού του Σουδάν και ανέφεραν ακόμη ότι στην ενέδρα «καταστράφηκαν θωρακισμένα».

Η σαουδαραβική διοίκηση της συμμαχίας, όπως και η κυβέρνηση στο Χαρτούμ, δεν έχον επιβεβαιώσει τους θανάτους.

Οι σουδανικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στη Χάτζα πριν από έναν χρόνο.

Γενικά ο στρατός του Σουδάν σπανίως αναφέρεται στις επιχειρήσεις του στην Υεμένη. Τον Απρίλιο του 2017, είχε ανακοινώσει τον θάνατο πέντε στελεχών του στην Υεμένη, τον Ιανουάριο του 2016 τον θάνατο ενός στρατιωτικού.

Την Πέμπτη, αξιωματικοί των κυβερνητικών δυνάμεων ανέφεραν πως η συμμαχία άρχισε επιχειρήσεις στη Σαάντα, μια επαρχία κοντά στη Χάτζα, προπύργιο των Χούθι στη βόρεια Υεμένη. Από τη Σαάντα έχουν εκτοξευθεί από τους Χούθι οι περισσότεροι βαλλιστικοί πύραυλοι που έχουν στοχοθετήσει τη Σαουδική Αραβία.

Εκατοντάδες σαουδάραβες και σουδανοί στρατιώτες στάλθηκαν στην πρώτη γραμμή για να ενισχύσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Σαάντα, κατά τους αξιωματικούς αυτούς. Οι δυνάμεις της κυβέρνησης και της συμμαχίας έχουν προελάσει πολλά χιλιόμετρα, συμπλήρωσαν.

Όμως η συμμαχία αδυνατεί να προελάσει στα μέτωπα στη Μαρίμπ (κεντρική Υεμένη) και στη Χοντάιντα (δυτικά).

Στην τελευταία φάση της σύρραξης στην Υεμένη έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 10.000 άνθρωποι κι έχει προκληθεί ανθρωπιστική κρίση που ο ΟΗΕ θεωρεί τη χειρότερη στον κόσμο.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 8 Απριλίου 2018, 05:03