Η συνεχιζόμενη τραγωδία στην Υεμένη, λόγω των συνεχιζόμενων σαουδαραβικών βομβαρδισμών με κυρίως θύματα αμάχους, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στις ΗΠΑ.
Εν μέσω της αντιπαράθεσης που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με το Πεντάγωνο, η Γερουσία με ψήφους 63-37, άνοιξε το δρόμο ώστε να ψηφισθεί η «Τροπολογία 54». Πρόκειται για πρόταση και από τα δύο κόμματα ώστε να εμποδιστεί περεταίρω αμερικανική υποστήριξη προς τον -υπό την Σαουδική Αραβία- πολεμικό συνασπισμό εναντίον της Υεμένης.
Στην περίπτωση που τελικά υιοθετηθεί από την γερουσία το βέτο, τότε θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση Τραμπ να σταματήσει τις οικονομικές και στρατιωτικές παροχές προς τον σαουδαραβικό συνασπισμό και να απαιτείται κάθε φορά έγκριση από το Κογκρέσο.
Η πρόταση υποβλήθηκε από τον ανεξάρτητο γερουσιαστή του Βερμόντ Μπέρνι Σόντερς και την αποδέχτηκαν τόσο πολλοί γερουσιαστές από το Δημοκρατικό όσο και οι Rand Paul και Mike Lee από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Νωρίτερα η Γερουσία είχε ενημερωθεί σε κλειστή σύνοδο, από τους υπουργούς Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Άμυνας Τζέιμς Μάτις, πως «η (ενδεχόμενη) τροποποίηση θα εξασθένιζε την δυνατότητα επιρροής της Ουάσινγκτον στο Ριάντ» και κάλεσαν να μην υπερψηφισθεί.
H ανείπωτη τραγωδία

Αριθμός που ενοχλεί κάθε ανθρώπινη σκέψη: από την αρχή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Υεμένη, περισσότερα από 85.000 παιδιά κάτω των πέντε χρόνων, έχουν πεθάνει από πείνα, και ασθένειες σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Σώστε τα Παιδιά».
Παρ΄όλο που πρώτα θύματα του πολέμου είναι τα παιδιά, όπως έχει ανακοινώσει ο ΟΗΕ, 14 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν, λόγω του σαουδαραβικού αποκλεισμού. Τα ίδια στοιχεία αναφέρουν πως περί τα 15 εκατομμύρια άνδρες γυναίκες και παιδιά. Δεν έχουν πρόσβαση σε οιασδήποτε μορφής υγειονομική περίθαλψη.
Όλα ξεκίνησαν όταν πριν τέσσερα χρόνια, στην φτωχότερη αραβική χώρα ξέσπασε ένοπλη διαμάχη ανάμεσα στους επαναστάτες Χούθι και τους υπερασπιστές της κυβέρνησης. Το 2015 η Σαουδική Αραβία, σχημάτισε συνασπισμό αραβικών κρατών να πολεμήσουν εναντίον των Χούθι που κυριαρχούσαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ, του Μπαχρέιν, της Αιγύπτου, του Μαρόκου, της Ιορδανίας, του Σουδάν και τη Σενεγάλης.
Τα κράτη αυτά είτε έστειλαν δυνάμεις να πολεμήσουν στο έδαφος της Υεμένης, είτε συμμετέχουν στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, το μέγεθος των καταστροφών που έχουν προκαλέσει αφήνει αδιάφορο το σύνολο σχεδόν των δυτικών Μέσων.

Από την άλλη, οι πληροφορίες κυρίως των δυτικών ειδησεογραφικών πρακτορείων, υποστηρίζουν πως το Ιράν εξοπλίζει τους Χούθι και έχει στείλει να τους ενισχύσει με στρατιωτικούς συμβούλους.

Αυτό ενισχύεται από την μακροχρόνια εχθρότητα Ιράν με την Σαουδική Αραβία -που ενώ οφείλεται σε καθαρά γεωπολιτικούς στόχους- αποδίδεται σε διαφορές θρησκευτικούς δόγματος.
Ο πόλεμος στην Υεμένη πάντως ξεπερνά την γεωπολιτική διαμάχη Ιράν – Σ. Αραβίας, όσο και την θρησκευτική Σιιτών-Σουνιτών.
Οι Χούθι απαιτούν πολιτικές όσο και οικονομικές μεταρρυθμίσεις προσπαθώντας να ξεφύγει από την απελπιστική φτώχεια ο πληθυσμός της χώρας.

Εκτός από τον πόλεμο εναντίον των Χούθι στην Υεμένη, οι Σαουδάραβες υποστηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες που μάχονται το καθεστώς Άσαντ στην Συρία, ενώ το Ιράν το υποστηρίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στον Λίβανο, το Ιράν υποστηρίζει τους Χεσμπολά, ενώ η Σαουδική Αραβία το Σουνιτικό Κίνημα του Μέλλοντος, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης