Υεμένη: Εκατομμύρια παιδιά αντιμέτωπα με τη λιμοκτονία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020, 07:27
Υεμένη: Εκατομμύρια παιδιά αντιμέτωπα με τη λιμοκτονία

Εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη κινδυνεύουν να υποστούν υποσιτισμό, αν όχι λιμοκτονία, εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην εμπόλεμη χώρα, όπου εξαπλώνεται το τελευταίο διάστημα η πανδημία του κορωνοϊού, προειδοποιεί σήμερα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

Στη σύρραξη στην Υεμένη αναμετριούνται εδώ και περίπου έξι χρόνια η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, την οποία υποστηρίζει από τα τέλη του Μαρτίου του 2015 μια στρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία, με τους σιίτες αντάρτες Χούθι, που στηρίζονται από το Ιράν. Για τον ΟΗΕ, η ανθρωπιστική κρίση σε αυτή τη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου είναι η χειρότερη στον κόσμο.

«Εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη κινδυνεύουν να βρεθούν στα όρια της λιμοκτονίας εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης χρηματοδότησης για ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω πανδημίας» υπογραμμίζει η UNICEF σε έκθεσή της.

«Εάν δεν εξασφαλίσουμε επείγουσα χρηματοδότηση, πάρα πολλά παιδιά θα πεθάνουν» ξεκαθάρισε η Σάρα Μπέισολοου Ναντζί, αντιπρόσωπος της UNICEF στην Υεμένη, προσθέτοντας ότι κανένα επίθετο δεν αρκεί για να περιγράψει πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση.

Ο αριθμός των παιδιών κάτω των πέντε ετών που υποσιτίζονται ενδέχεται να φθάσει τα 2,4 εκατομμύρια ως το τέλος της χρονιάς (+20%), υπολογίζει η οργάνωση. Πρόκειται για τα μισά.

Ταυτόχρονα ο δείκτης θνησιμότητας μεταξύ των παιδιών κάτω των πέντε ετών από αίτια που «μπορούσαν να αποφευχθούν» αναμένεται επίσης να αυξηθεί.

Αν δεν υπάρξει επείγουσα χρηματοδότηση, «η διεθνής κοινότητα θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα: ότι η ζωή των παιδιών σε ένα έθνος που αποδεκατίζεται από τη σύρραξη, τις ασθένειες και την οικονομική κατάρρευση απλούστατα δεν έχουν σημασία» επισήμανε η αντιπρόσωπος της UNICEF.

Η οργάνωση ζητεί να συγκεντρωθεί ποσό 461 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 411 εκατ. ευρώ) για να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη και επιπλέον 53 εκατ. δολάρια (περίπου 47 εκατ. ευρώ) για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Παρά την επείγουσα φύση της κρίσης, μόλις το 39% του πρώτου ποσού και το 10% του δεύτερου έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, υπογραμμίζει η UNICEF, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μείωση των προγραμμάτων της στο πεδίο.

Τρία εκατομμύρια παιδιά και οι δικοί τους ενδέχεται να απολέσουν την πρόσβαση σε νερό, αφού πρόκειται για χώρα όπου οι υποδομές και το σύστημα υγείας έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή εξαιτίας του πολέμου, αναφέρει η οργάνωση.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, ο ΟΗΕ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει παρά 1,35 δισ. σε υποσχέσεις για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη κατά τη διάρκεια συνόδου δωρητών μέσω βιντεοδιάσκεψης, ενώ ζητούσε να προσφερθούν 2,41 δισ. δολάρια.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με οργανώσεις αρωγής. Πάνω από τρία εκατομμύρια άμαχοι ζουν σε καταυλισμούς εκτοπισμένων.

Περίπου 7,8 εκατομμύρια παιδιά δεν πάνε σχολείο και διατρέχουν κίνδυνο να αναγκαστούν να δουλεύουν, να στρατολογηθούν ή να παντρευτούν παρά τη θέλησή τους, διευκρινίζει η UNICEF. Σύμφωνα με τη Ναντζί, η οργάνωση «έχει πει, και το επαναλαμβάνει, πως η Υεμένη είναι το χειρότερο μέρος στον κόσμο για να είσαι παιδί και η κατάσταση δεν γίνεται διόλου καλύτερη».

Τα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό ξεπέρασαν επισήμως τα 1.000 προχθές Τετάρτη. Ο ΟΗΕ όμως θεωρεί ότι στην πραγματικότητα, η πανδημία εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς ανεξέλεγκτη.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020, 08:15