Η Υεμένη αγωνίστηκε να αντιμετωπίσει τις κρίσεις που προκάλεσε ο άγριος εμφύλιος πόλεμος, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφικής πείνας και των επιδημιών με παντελή έλλειψη φαρμάκων. Οι συγκρούσεις επηρεάζουν τον άμαχο πληθυσμό της χώρας.

Πόλεμος: Η «βασική αιτία» των καταστροφών της Υεμένης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι συγκρούσεις αποτελούν τη «βασική αιτία» των κρίσεων της Υεμένης. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον πόλεμο που ξέσπασε το 2014, όταν οι σιίτες αντάρτες Χούθι ξεκίνησαν μια εκστρατεία για να κατακτήσουν την πρωτεύουσα, Σάνα, ανατρέποντας τη δικτατορική διακυβέρνηση.

Τον Μάρτιο του 2015, συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας άρχισε θανατηφόρα εκστρατεία ενάντια στους αντάρτες, με πολλαπλάσια θύματα στον πληθυσμό.

Η σαουδαραβική επιθετική ενέργεια επικρίθηκε ευρέως από τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαιτίας του μεγάλου αριθμού θανάτων αμάχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Oι μάχες αποτρέπουν να φτάσει φαγητό στους φτωχούς       

Η σύγκρουση έχει εμποδίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε μεγάλα τμήματα του άμαχου πληθυσμού. Ως αποτέλεσμα, περισσότερα από τα δύο τρίτα των 28 εκατομμυρίων ανθρώπων της χώρας ταξινομήθηκαν στην κατηγορία εκείνων με «επισφαλή πρόσβαση στη λήψη τροφίμων».

Σχεδόν τρία εκατομμύρια παιδιά και έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες υποφέρουν από υποσιτισμό, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.

Εξαναγκασμός σε εκτόπιση: Επιτείνει την κρίση

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων και περιθωριοποιημένων κοινοτήτων όπως η «Muhammasheen», μια μειονοτική φυλή που αρχικά μετανάστευσε από την Αφρική.

Παρά τον εμφύλιο πόλεμο, πολλοί εγκαταλείπουν τη σύρραξη από τη Σομαλία και κατευθύνονται προς την Υεμένη, η οποία φιλοξενεί περίπου 250.000 Σομαλούς πρόσφυγες, σύμφωνα με την UNHCR.

Χολέρα: Θανατηφόρα επιδημία

Ο αριθμός των υποψήφιων περιπτώσεων χολέρας ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια και τουλάχιστον 3.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη βακτηριακή μόλυνση στην Υεμένη από τον Οκτώβριο του 2019, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ. Παρόλο που η χολέρα μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα, είναι δυνατόν να σκοτώσει εντός ωρών όταν δεν προληφθεί και θεραπευθεί.

Η τραγωδία των παιδιών: Χωρίς τέλος

Στη χώρα που έχει παραλύσει από τον πόλεμο, τα παιδιά συγκαταλέγονται στις ομάδες πολιτών που αντιμετωπίζουν καταστάσεις υψηλού κινδύνου στην Υεμένη.

Περισσότερα από 12 εκατ. παιδιά χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ανθρωπιστικού Συντονισμού του ΟΗΕ.

Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας είναι «στο χείλος της κατάρρευσης», ενώ τα παιδιά πεθαίνουν από «αιτίες που μπορούν να προληφθούν, όπως ο υποσιτισμός, η διάρροια και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και η παντελής έλλειψη εμβολίων», σύμφωνα με τον οργανισμό.

Ειρήνη: Το μέλλον άδηλον  

Παρά τις αρκετές απόπειρες ειρηνευτικών συνομιλιών που υποστηρίχθηκαν από τον ΟΗΕ, η σύγκρουση συνεχίζει με μεγάλη αγριότητα.

Η Σαουδική Αραβία δεσμεύθηκε να εξακολουθήσει να υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του προέδρου της Υεμένης Abed Rabbo Mansour Hadi –που έχει καταφύγει στο Ριάντ. Από την άλλη, οι αντάρτες Houthi απαίτησαν τη δημιουργία κυβέρνησης ενότητας προκειμένου να προχωρήσουν σε μια πολιτική λύση. Οριστική ειρηνευτική συμφωνία, ωστόσο, παραμένει αόριστη.

Πηγή: Deutsche Welle

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης