Η Υεμένη αναμένει μια πρώτη παρτίδα 2,3 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά του Covid-19 ως τον Μάρτιο μέσω του προγράμματος COVAX, ενώ η Σαουδική Αραβία θα χρηματοδοτήσει ξεχωριστά την αγορά εμβολίων για περίπου το 50% του πληθυσμού της εμπόλεμης χώρας, ανακοίνωσαν οργανώσεις.

Έπειτα από έξι χρόνια πολέμου στην Υεμένη, η χώρα είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ό,τι έχει απομείνει από το σύστημα υγείας της βασίζεται στην ξένη βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κυβέρνηση της Υεμένης έχει υποβάλει αίτηση στην πρωτοβουλία COVAX για να καλύψει τις αρχικές ανάγκες του 23% του πληθυσμού της χώρας, περίπου 14 εκατομμύρια δόσεις» δήλωσε ο Φιλίπ Ντουαμέλ, εκπρόσωπος της UNICEF στην Υεμένη.

«Αρχικά έχουν επιβεβαιωθεί 2,3 εκατομμύρια δόσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες ως τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου, βάσει της διαθεσιμότητας των εμβολίων από τον παρασκευαστή» πρόσθεσε.

Η Υεμένη θα λάβει το εμβόλιο κατά του Covid-19 της AstraZeneca μέσω της COVAX, εξήγησε ο Ντουαμέλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος είναι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της χώρας. Το Υπουργείο Υγείας της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι έχει υποβάλει αίτημα στο σαουδαραβικό Κέντρο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Αρωγής Βασιλιάς Σαλμάν (KSRelief) προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αγορά εμβολίων για το 50% του πληθυσμού της χώρας.

Το KSRelief δεν έχει σχολιάσει το αίτημα αυτό, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να προσφέρει εμβόλια κατά του Covid-19 σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, ανάμεσά τους και η Υεμένη.

Η Υεμένη είναι διχασμένη μεταξύ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης με έδρα τον νότο και του κινήματος των ανταρτών Χούτι, οι οποίοι έχουν καταλάβει το βόρειο τμήμα της χώρας. Στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία επεμβαίνει στη χώρα από το 2015 στηρίζοντας τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Η κυβέρνηση της Υεμένης σκοπεύει τα εμβόλια που θα λάβει μέσω του COVAX να διανεμηθούν σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένων των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Χούτι, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άλι Ουαλίντι.

«Ομάδες του ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) και της UNICEF βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την κυβέρνηση της Υεμένης και τις αρχές στο βόρειο τμήμα για να διευθετηθούν επιμελητειακά ζητήματα και θέματα που αφορούν τον εμβολιασμό» επισήμανε ο Ντουαμέλ.

Οι υγειονομικές αρχές των Χούτι δήλωσαν στο Reuters ότι δεν διαθέτουν χρήματα αλλά ούτε και έχουν σχεδιάσει να αγοράσουν εμβόλια κατά του Covid-19.

H κυβέρνηση της Υεμένης έχει ανακοινώσει 2.122 κρούσματα κορωνοϊού και 615 θανάτους από Covid-19 μέχρι στιγμής. Οι Χούτι που ελέγχουν τα μεγάλα αστικά κέντρα δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας από τον Μάιο, όταν είχαν ανακοινώσει τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού και έναν θάνατο.

Ο ΟΗΕ και οργανώσεις αρωγής τονίζουν ότι οι αριθμοί αυτοί δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Ωστόσο ο αριθμός των επιβεβαιωμένων, ημερήσιων νέων κρουσμάτων Covid-19 παραμένει σταθερός από τον Σεπτέμβριο, ενώ τα ύποπτα κρούσματα που εμφανίζονται σε κέντρα υγείας και στις κοινότητες έχουν μειωθεί, επισημαίνουν ανθρωπιστικές οργανώσεις, εκτιμώντας ότι έχει περάσει το πρώτο κύμα της επιδημίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης