Η ιρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι διάφορες φατρίες της Υεμένης πρέπει να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ώστε να επιλυθεί η κρίση στη χώρα και επεσήμανε ότι εργάζεται για την επίτευξη του στόχου αυτού, δήλωσε σήμερα ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

Ο Μορτεζά Σαρμαντί, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, επανέλαβε την έκκληση της Τεχεράνης για άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επέμβασης από τον συνασπισμό του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία εναντίον των Χούτι που έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της Υεμένης αναγκάζοντας τον πρόεδρο της χώρας Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι να αναζητήσει καταφύγιο στο Ριάντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας σε μια συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό, ο Σαρμαντί επεσήμανε ότι η Υεμένη δεν μπορεί να κυβερνάται μόνο από έναν πολιτικό σχηματισμό.

«Όλα τα ενεργά πολιτικά ρεύματα και οι φατρίες που ασκούν επιρροή» και έχουν τη λαϊκή υποστήριξη θα πρέπει να συνεργαστούν «για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα μπορέσει να διαχειριστεί τις υποθέσεις της Υεμένης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε ο Σαρμαντί.

«Εμείς, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, αναλαμβάνουμε σωστές πρωτοβουλίες και (καταβάλλουμε) προσπάθειες για να βοηθήσουμε να επιτευχθεί αυτή η πολιτική λύση», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σαρμαντί είπε ότι η κρίση στην Υεμένη ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε στην Αλγερία, την Τυνησία, το Ιράκ και τον Λίβανο.

Στο μεταξύ ένα φορτίο με 2,5 τόνους ιατρικού υλικού της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) κατάφερε σήμερα να φτάσει στο λιμάνι του Άντεν.

Πρόκειται για το πρώτο φορτίο που φτάνει στην Υεμένη μετά την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού εναντίον των Χούτι.

«Ένα πλοίο από το Τζιμπουτί έφτασε σήμερα το πρωί στο Άντεν με ένα πρώτο φορτίο 2,5 τόνων ιατρικού υλικού για το νοσοκομείο μας», δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής των MSF στην Υεμένη Μαρί- Ελιζαμπέτ Ενγκρ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η ΜΚΟ ελπίζει να καταφέρει «να μεταφέρει με αεροπλάνο περίπου στις 10 Απριλίου ένα άλλο φορτίο βοήθειας στη Σανάα».

Η ανθρωπιστική βοήθεια των MSF έφτασε κατά την 14η ημέρα των αεροπορικών βομβαρδισμών που διεξάγει ο συνασπισμός των αραβικών κρατών στην Υεμένη.

Επιμέλεια: X.M. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης