Υεμένη: Νεκροί 79 σιίτες αντάρτες και επτά άμαχοι σε αεροπορικές επιδρομές

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018, 04:30
Υεμένη: Νεκροί 79 σιίτες αντάρτες και επτά άμαχοι σε αεροπορικές επιδρομές

Σχεδόν 80 σιίτες αντάρτες σκοτώθηκαν μέσα σε 48 ώρες σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην επαρχία Χοντάιντα της Υεμένης, όπως ανέφεραν στρατιωτικές και ιατρικές πηγές.

Τα πλήγματα, τα οποία στοχοθέτησαν θέσεις των ανταρτών Χούθι στη δυτική επαρχία που βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, στοίχισαν επίσης τη ζωή σε τουλάχιστον επτά αμάχους, κατά τις ίδιες πηγές.

Τον Μάρτιο του 2015, η Σαουδική Αραβία, που γειτονεύει με την Υεμένη, τέθηκε επικεφαλής μιας στρατιωτικής συμμαχίας πολλών κρατών κι επενέβη στον πόλεμο για να βοηθήσει την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι να σταματήσει την προέλαση των Χούθι, που είχαν καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

Η συμμαχία, η αεροπορία της οποίας αποτελεί ένα ατού κρίσιμης σημασίας στη σύρραξη, κατάφερε να εκδιώξει τους αντάρτες από πολλές περιοχές του Νότου, όμως οι Χούθι συνεχίζουν να ελέγχουν τη Σαναά και πολλές άλλες περιοχές. Οι προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμος με διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους αντιμαχόμενους έχουν αποτύχει.

Τη 18η Σεπτεμβρίου, αφού δεν διεξήχθησαν οι συνομιλίες που ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι θα φιλοξενούσε στη Γενεύη, η συμμαχία προχώρησε στην επανέναρξη της ευρείας κλίμακας επιχείρησης - την οποία ανέστειλε τον Ιούνιο - για την ανακατάληψη της πόλης Χοντάιντα, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας όπου βρίσκεται ένα λιμάνι ζωτικής σημασίας, αφού από αυτό εισέρχεται στη χώρα το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας και των εισαγόμενων εμπορευμάτων.

Ωστόσο, η έκταση των μαχών στην πόλη και στα περίχωρά της είναι σχετικά περιορισμένη. Η συμμαχία εξαπολύει κυρίως αεροπορικές επιδρομές στην πόλη και στην επαρχία.

Όμως, τις προηγούμενες 48 ώρες, επιδρομές έπληξαν δύο αγροκτήματα, δύο στρατόπεδα εκπαίδευσης και μία θέση κοντά στο λιμάνι της Χοντάιντα, είπαν πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης.

Τραυματιοφορείς και ιατρικές πηγές επιβεβαίωσαν τον απολογισμό των 79 νεκρών ανταρτών στα αεροπορικά πλήγματα, που διακομίστηκαν σε πέντε νοσοκομεία της επαρχίας.

Στην τρέχουσα φάση του πολέμου, από τον Μάρτιο του 2015, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι, στην πλειονότητα τους άμαχοι, και περισσότεροι από 65.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο, ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων είναι αναμφίβολα πολύ βαρύτερος, υποστηρίζουν στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων. Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την κατάσταση στη χώρα τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018, 04:30