Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες προειδοποίησε την Κυριακή εναντίον της επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Υεμένη το 2019 εάν δεν σημειωθεί πρόοδος στις προσπάθειες να αποκατασταθεί η ειρήνη στη χώρα.

«Το γεγονός ότι δεν έχει κηρυχθεί ακόμη λιμός δεν μειώνει διόλου την ανησυχία μας για το πολύ υψηλό επίπεδο της πείνας στην Υεμένη» σήμερα, τόνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Ντόχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή την ανησυχία εντείνει, εξήγησε, «ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν υπό εξαιρετικά δραματικές συνθήκες», και το γεγονός ότι «χωρίς ειρήνη, θα βρεθούμε αντιμέτωποι το 2019 με μια κατάσταση πολύ πιο άσχημη από ό,τι η σημερινή».

Ο ΟΗΕ θεωρεί ότι στην Υεμένη εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο εξαιτίας του πολέμου στη χώρα, η τελευταία φάση του οποίου διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ εξασφάλισε την Πέμπτη την επίτευξη μιας συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Σουηδία, ειδικά στην κρίσιμης σημασίας επαρχία Χοντάιντα (δυτική Υεμένη). Στην ομώνυμη πόλη βρίσκεται το λιμάνι από το οποίο μπαίνει στην εμπόλεμη χώρα το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας και των εισαγόμενων βασικών αγαθών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά η συμφωνία αυτή φάνηκε να παραβιάζεται στο πεδίο: συνέχιζαν να μιλούν τα όπλα χθες στη Χοντάιντα, με τις σποραδικές μάχες ανάμεσα στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από μια συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, και τους σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, να στοιχίζουν τη ζωή σε 29 αντιμαχόμενους, ανάμεσά τους 22 αντάρτες, κατά τον απολογισμό που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος προσκείμενος στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση. Ο απολογισμός αυτός δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Ο ΟΗΕ δεν διαθέτει ενημερωμένα στοιχεία για τον απολογισμό των θυμάτων του πολέμου στην Υεμένη, η τρέχουσα φάση του οποίου άρχισε τον Μάρτιο του 2015, με την επέμβαση της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη διοίκηση του Ριάντ. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ανάγεται στον Αύγουστο του 2016, αναφερόταν σε 10.000 νεκρούς και 56.000 τραυματίες, στην πλειονότητά τους άμαχους. Οργανώσεις αρωγής επισημαίνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ υψηλότερος: κάνουν λόγο για 57.000 νεκρούς, ανάμεσά τους πάνω από 2.500 παιδιά.

Εξάλλου 14 εκατομμύρια άνθρωποι, ο μισός πληθυσμός της Υεμένης, βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού και 22 εκατομμύρια πολίτες χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Πηγές: AΠΕ, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης