Υεμένη: Ο ξεχασμένος πόλεμος στη σκιά των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017, 11:38
Υεμένη: Ο ξεχασμένος πόλεμος στη σκιά των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας


του Κώστα ΜπετινάκηΤον ξεχασμένο πόλεμο στην Υεμένη έρχεται να θυμίσει video του CNN που δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουνίου 2017, που έρχεται σε μια στιγμή που φουντώνει κι ο «πόλεμος», του προέδρου Τραμπ με αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο τίτλος του video που πρόβαλε το CNN: «Τα όπλα της συμφωνίας ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας καταλήγουν στην Υεμένη». Το ρεπορτάζ τους αμερικάνικου καλωδιακού δικτύου, περιλαμβάνει εικόνες «που δεν θα ήθελαν να δείτε οι Σαουδάραβες». Όπως του εξάχρονου Μαπτούν Άλι, του οποίου το απελπισμένο βλέμμα από τα μεγάλα του μάτια προκαλεί ανατριχίλα.
 Είναι κι αυτό ένα από τα χιλιάδες υποσιτισμένα παιδιά που καταλήγουν στα νοσοκομεία της Υεμένης χωρίς να γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει το αύριο.Ο ΟΗΕ έχει κάνει συνεχείς εκκλήσεις να συγκεντρωθούν $2 δισεκατομμύρια για ανθρωπιστική βοήθεια προς την Υεμένη.  Η Υεμένη ακόμη και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος συγκαταλεγόταν στις φτωχότερες χώρες στον Κόσμο. Καρφωμένη στην Αραβική Χερσόνησο ανάμεσα σε χώρες που ξεχειλίζουν από πλούτο.

Εδώ και δύο χρόνια, πλήττεται ταυτόχρονα από εμφύλιο πόλεμο αλλά και πολεμικές επιχειρήσεις στρατιωτικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία.

Στις ανακοινώσεις του ΟΗΕ επισημαίνεται ότι περίπου 12 εκατομμύρια κάτοικοι της Υεμένης – περίπου ο μισός πληθυσμός της- λιμοκτονούν και χρήζουν άμεσης βοήθειας.

Στην δραματική έκκληση των Ηνωμένων Εθνών καλούνται τα κράτη του Κόσμου να προστρέξουν και να βοηθήσουν την οικονομική αυτή εκστρατεία.

Βέβαια, υπάρχουν και δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Σαουδική Αραβία, που βρίσκονται πίσω από τον πόλεμο στην Υεμένη είτε αμέσως είτε εμμέσως (όπως και στη Συρία), κανονικά θα πρέπει να επιμερισθούν αυτό το ποσό.

Οι μυστικές φυλακές στην Υεμένη

Λες και δεν φτάνουν όλα τούτα τα δεινά, όπως έρχεται στο φως της δημοσιότητας από ρεπορτάζ του Ασοσιέιτεντ Πρες (ΑΡ - 21η Ιουνίου) εκατοντάδες άνδρες, με πρόσχημα τον διωγμό εναντίον της al-Qaida έχουν εξαφανισθεί σε μυστικό δίκτυο φυλακών στη Νότια Υεμένη. Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι όλοι αυτοί οι κρατούμενοι υφίστανται φρικτά βασανιστήρια ακόμη και της «σούβλας»: Να «ψήνονται σ΄ένα κύκλο φωτιάς».

Όπως παραδέχτηκαν ανώτεροι Αμερικάνοι αμυντικοί αξιωματούχοι την Τετάρτη, Αμερικάνοι στρατιωτικοί συμμετέχουν στις ανακρίσεις των κρατούμενων στην Υεμένη, «αλλά αρνήθηκαν ότι γνωρίζουν πως καταπατώνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα».

(Γράφημα ΑΡ)

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι δυνάμεις πιστές στον ανατραπέντα πρόεδρο της Υεμένης (που έχει καταφύγει στη Σαουδική Αραβία) αναφέρει το ΑΡ, «έχουν δημιουργήσει μυστικό δίκτυο φυλακών, όπου οι κρατούμενοι υφίστανται τρομερά βασανιστήρια. Οι ΗΠΑ έχουν ανακρίνει κάποιους από τους κρατούμενους διατηρώντας τακτική επαφή στις καταθέσεις τους- ενδεχομένως παραβιάζοντας τον διεθνή νόμο», σύμφωνα με το ΑΡ.

 Χάρτης του ΑΡ που αποκαλύπτει τα σημεία που βρίσκονται οι 18 μυστικές φυλακές που ελέγχονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Ν. Υεμένη.

Το ίδιο ρεπορτάζ αποκαλύπτει πως «υπάρχουν τουλάχιστον 18 από τις μυστικές αυτές φυλακές στη νότια Υεμένη και σύμφωνα με «αρκετούς αμυντικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ –που μίλησαν διατηρώντας την ανωνυμία τους- Αμερικάνοι στρατιωτικοί πήραν μέρος σε ανακρίσεις κρατουμένων σε τοποθεσίες στην Υεμένη και ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο ανακρίσεων που έκαναν σύμμαχοι από τα Εμιράτα». Διευκρίνισαν όμως, πως «έχουν ενημερωθεί για βασανιστήρια, αλλά εξέφρασαν ικανοποίηση ότι δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν Αμερικάνοι στρατιωτικοί ήταν παρόντες».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) συμπεριλαμβάνονται στο συνασπισμό των χωρών υπό τη Σαουδική Αραβία (που υποστηρίζονται κι από τις ΗΠΑ) με πρόσχημα την ενίσχυση της κυβέρνησης της Υεμένης που έχει ανατραπεί από Σιίτες αντάρτες Χούθι, που ελέγχουν το βόρειο τμήμα της χώρας.
Ταυτόχρονα ο συνασπισμός των κρατών ενισχύει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του τοπικού δίκτυου της al-Qaida.

Οι μυστικές αυτές φυλακές δημιουργήθηκαν με βάση τα σχέδια της CIA «μετά τα γεγονότα της 11/9 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Παρ΄όλο που το 2009, με εντολή του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα είχαν διαλυθεί οι αποκαλούμενες «μελανές περιοχές».

Οι μυστικές φυλακές των ΗΑΕ στην Υεμένη ωστόσο, δημιουργήθηκα ν όταν ακόμη ήταν πρόεδρος ο Μπαράκ Ομπάμα και εξακολουθούν να λειτουργούν ως σήμερα.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017, 11:38