Υεμένη: Πέθανε σε ηλικία επτά ετών το κορίτσι που αναδείχθηκε σύμβολο του λιμού

Υεμένη: Πέθανε σε ηλικία επτά ετών το κορίτσι που αναδείχθηκε σύμβολο του λιμού
Ένα κορίτσι, μια φωτογραφία του οποίου δημοσίευσαν οι «New York Times» την προηγούμενη εβδομάδα ανάγοντας το σε σύμβολο του λιμού στην Υεμένη, πέθανε σε ηλικία επτά ετών, ανέφερε την Πέμπτη η αμερικανική εφημερίδα.

Η Άμαλ Χουσάιν, η οποία έγινε σύμβολο της ανθρωπιστικής κρίσης στην εμπόλεμη Υεμένη αφότου φωτογραφήθηκε από τον Τάιλερ Χικς, πέθανε σε καταυλισμό προσφύγων στη χώρα χθες, σημειώνουν οι «Times».

«Η καρδιά μου έχει ραγίσει» δήλωσε η Μάριαμ Άλι, η μητέρα του κοριτσιού. «Η Άμαλ πάντα χαμογελούσε. Τώρα ανησυχώ και για τα άλλα μου παιδιά» πρόσθεσε.

Μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή The Takeaway νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Χικς, ο οποίος έχει βραβευθεί με Πούλιτζερ, δήλωσε ότι η φωτογράφιση της Άμαλ ήταν «δύσκολη» και «σπαραξικάρδια», όμως επίσης και «σημαντική».

«Πραγματικά συνοψίζει το πόσο τραγικός και πόσο σοβαρός έχει γίνει ο υποσιτισμός και ο λιμός στην Υεμένη» τόνισε ο φωτογράφος.

Η Υεμένη, η φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, σπαράσσεται εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια από τον πόλεμο στον οποίο αντιπαρατίθενται η κυβέρνηση που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και οι σιίτες αντάρτες Χούτι, με καταστροφικά αποτελέσματα για τους αμάχους.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Μαρκ Λόουκοκ, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Υεμένη κινδυνεύει «από έναν άμεσο και μεγάλο λιμό», ο οποίος μπορεί να επηρεάσει 14 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Ο Λόουκοκ τόνισε ότι ο επικείμενος λιμός ενδέχεται να είναι «μεγαλύτερος από οποιονδήποτε έχουν αντιμετωπίσει ποτέ» οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018, 09:48