Υεμένη: Σφοδρές μάχες στη Χοντάιντα ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και σιίτες αντάρτες Χούθι

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019, 08:44
Υεμένη: Σφοδρές μάχες στη Χοντάιντα ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και σιίτες αντάρτες Χούθι

Κυβερνητικά στρατεύματα ενεπλάκησαν το βράδυ του Σαββάτου σε σφοδρές μάχες με αντάρτες Χούθι στην πόλη Χοντάιντα της Υεμένης, όπου βρίσκεται το σημαντικότερο λιμάνι της εμπόλεμης χώρας, δήλωσε πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, έναν αξιωματικό του στρατού ο οποίος δεν κατονομάζεται, οι αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον περιοχής που ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Χέις, περιοχή στο νοτιοανατολικό τμήμα της Χοντάιντας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σφοδρές μάχες.

«Πολλές οβίδες έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές», είπε ο αξιωματικός.

Άμαχοι τραυματίστηκαν διότι οι Χούθι έβαλλαν αδιακρίτως με πυροβολικό στη συνοικία Χέις, σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος δεν έδωσε κάποιον αριθμό θυμάτων.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα, που υποστηρίζονται από μια αραβική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, και τους σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, έχουν κλιμακωθεί στη Χοντάιντα, παρότι στην πόλη θεωρητικά συνεχίζει να εφαρμόζεται η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για την επίτευξη της οποίας είχαν μεσολαβήσει τα Ηνωμένα Έθνη πέρυσι.

Στη Χοντάιντα βρίσκεται το λιμάνι με τη μεγαλύτερη στρατηγική σημασία στην Υεμένη, καθώς μέσω αυτού εισέρχεται στη χώρα το μεγαλύτερο μέρος των εισαγόμενων τροφίμων και της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο πόλεμος στη χώρα, η τελευταία φάση του οποίου διαρκεί τέσσερα χρόνια, από τον Μάρτιο του 2015, όταν επενέβη η συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση, έχει φέρει πάνω από 20 εκατομμύρια Υεμενίτες στα πρόθυρα του λιμού.

Οι αντιμαχόμενοι σύναψαν τον Δεκέμβριο του 2018 στη Στοκχόλμη, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, μια συμφωνία η οποία προέβλεπε την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Χοντάιντα, εξέλιξη που είχε θεωρηθεί ένα πρώτο βήμα προς την επίτευξη συνολικής πολιτικής λύσης. Αλλά η διαπραγμάτευση δεν προχώρησε.

Σποραδικές παραβιάσεις της εκεχειρίας καταγράφονται εξάλλου σχεδόν καθημερινά στη Χοντάιντα, καθώς οι δύο αντίπαλες πλευρές δεν έχουν αποσύρει όλες τις δυνάμεις τους, όπως προέβλεπε η συμφωνία την οποία υπέγραψαν στην πρωτεύουσα της Σουηδίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019, 08:46