Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ενέτειναν τις επιθέσεις τους για να καταλάβουν την πόλη Μαρίμπ, το τελευταίο προπύργιο των κυβερνητικών δυνάμεων στον βορρά της χώρας και δεκάδες μαχητές τους σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με φιλοκυβερνητικές παραστρατιωτικές ομάδες.

Η Μαρίμπ απέχει περίπου 120 χιλιόμετρα από τη Σαναά, την πρωτεύουσα που από το 2014 ελέγχεται από τους Χούθι. Οι αντάρτες, που στηρίζονται από το Ιράν, προσπαθούν να την καταλάβουν εδώ και έναν χρόνο, όμως οι συγκρούσεις εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Μια ενδεχόμενη πτώση της Μαρίμπ θα ήταν καταστροφή για την κυβέρνηση της Υεμένης, την οποία στηρίζει από το 2015 ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της γειτονικής Σαουδικής Αραβίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις τελευταίες ώρες, οι Χούθι ανέπτυξαν μεγάλο αριθμό μαχητών και εξαπέλυσαν επιθέσεις από διάφορα σημεία εναντίον της Μαρίμπ, μιας πόλης πλούσιας σε πετρέλαιο, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο στρατιωτικοί των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων. Σύμφωνα πάντα με αυτές τις πηγές, από τις συγκρούσεις, που συνεχίζονται ενώ ο διεθνής συνασπισμός πραγματοποιεί ταυτόχρονα αεροπορικές επιδρομές, έχουν σκοτωθεί 16 μέλη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και «δεκάδες» από την πλευρά των Χούθι. Οι αντάρτες δεν συνηθίζουν να αποκαλύπτουν τις απώλειές τους.

Η Υεμένη βιώνει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους και έναν άμαχο πληθυσμό στα πρόθυρα της λιμοκτονίας, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης