Σιταποθήκες ζωτικής σημασίας για τον πληθυσμό της επαρχίας Χοντέιντα στην εμπόλεμη Υεμένη έγιναν στόχος πυρών χθες Πέμπτη, ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα PAM.

Από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα, ενώ το PAM επεσήμανε ότι δεν γνωρίζει τους δράστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οποιαδήποτε ζημιά σε αποθέματα τροφίμων ανθρωπιστικών οργανώσεων, είτε σκόπιμη είτε λόγω παράπλευρων απωλειών, είναι απαράδεκτη την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη εξακολουθούν να υποφέρουν από καταστροφικές ελλείψεις τροφίμων» κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Ερβέ Βερχούσελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

Αποστολή του PAM απέκτησε την Κυριακή πρόσβαση στο σημείο όπου βρίσκονται οι σιταποθήκες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τον πληθυσμό της Υεμένης.

Η περιοχή αυτή βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, οι οποίες, με τη στήριξη ενός συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, πολεμούν εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι. Οι αντάρτες από την πλευρά τους ελέγχουν το λιμάνι και μεγάλο μέρος της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Χοντέιντα, μεγάλο λιμάνι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα από το οποίο εισέρχεται στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια και γίνεται εισαγωγή διάφορων προϊόντων, είναι εδώ και μερικούς μήνες επίκεντρο των συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Προηγούμενη επίσκεψη του PAM χρειάστηκε να αναβληθεί «για λόγους ασφαλείας», σύμφωνα με τον οργανισμό.

«Φαίνεται ότι δύο σιταποθήκες» της εταιρείας «Red Sea Mills κοντά στην πόλη Χοντέιντα επλήγησαν από πυρά» χθες Πέμπτη, επεσήμανε ο Βερχούσελ, ενώ πρόσθεσε ότι ο PAM εξετάζει αν έχουν υποστεί ζημιές τα αποθέματα σιτηρών.

«Η περιοχή είναι πλέον ήρεμη και έχουν ξεκινήσει και πάλι οι εργασίες» στις σιταποθήκες όπου βρίσκονται περίπου 51.000 τόνοι σιτηρών που μπορούν να θρέψουν 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους για ένα μήνα, σημείωσε ο ίδιος.

Τον Δεκέμβριο στη διάρκεια διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών που διεξήχθησαν στη Σουηδία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συμφωνήθηκε εκεχειρία στη Χοντέιντα, όμως ακόμη δεν έχει υπάρξει στρατιωτική αποκλιμάκωση στην πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης