Οι σιίτες αντάρτες Χούθι οργάνωσαν χθες Πέμπτη στρατιωτική παρέλαση στη Χοντάιντα, στο δυτικό τμήμα της εμπόλεμης Υεμένης, προκαλώντας την έντονη διαμαρτυρία του ΟΗΕ, που κάλεσε την ηγεσία της παράταξής τους, της Ανσάρ Αλλάχ, να τηρήσει τη συμφωνία για την αποστρατιωτικοποίηση της πόλης.

Το 2018, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, που υποστηρίζεται από στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, και οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, υπέγραψαν συμφωνία στη Σουηδία με σκοπό την αποστρατιωτικοποίηση της πόλης όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο υεμενίτικο λιμάνι. Από το αυτό το λιμάνι εισέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, που είναι αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες Πέμπτη, ο τηλεοπτικός σταθμός των ανταρτών Αλ Μασίρα μετέδωσε πλάνα από τη στρατιωτική παρέλαση στη Χοντάιντα, με τη συμμετοχή αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων. Συμμετείχαν εκατοντάδες άνδρες με στρατιωτικές στολές.

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για την υποστήριξη της εφαρμογής της συμφωνίας για τη Χοντάιντα (UNMHA) εξέφρασε μέσω Twitter τη «βαθιά ανησυχία της για τη στρατιωτική παρέλαση που έγινε κατά παραβίαση της συμφωνίας» για τη Χοντάιντα.

Η UNMHA «παρακολουθεί στενά την κατάσταση και επαναλαμβάνει την έκκλησή της στην ηγεσία της Ανσάρ Αλλάχ (σ.σ.: των ανταρτών) να τηρήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της δυνάμει της συμφωνίας, ιδίως όσον αφορά την απαλλαγή της πόλης από στρατιωτικές εκδηλώσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Χοντάιντα βρίσκεται στα χέρια των Χούθι από το 2014. Οι αντάρτες ελέγχουν επίσης την πρωτεύουσα Σανάα και το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης.

Η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ξερίζωσε εκατομμύρια άλλους κι έχει βυθίσει τη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που κλείστηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και τέθηκε σε εφαρμογή των Απρίλιο —ανανεώθηκε δυο φορές έκτοτε— τηρείται σε γενικές γραμμές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης