Ο αραβικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που πραγματοποιεί στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη, χρησιμοποίησε για τρίτη φορά σε διάστημα 16 μηνών ρουκέτες με πυρομαχικά διασποράς βραζιλιάνικης κατασκευής, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διευκρινίζει ότι ο σουνιτικός συνασπισμός χρησιμοποίησε αυτές τις ρουκέτες στις 15 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον τριών κατοικημένων περιοχών και γεωργικών εκτάσεων στην επαρχία Σάαντα, στη νότια Υεμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση εναντίον του προπυργίου των ιρανόφιλων, σιιτών μουσουλμάνων ανταρτών Χούδι προκάλεσε τον τραυματισμό δύο ανθρώπων, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία επισήμανε ότι ο συνασπισμός έχει χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους όπλα και στο παρελθόν στην Υεμένη, τον Οκτώβριο του 2015 και τον Μάιο του 2016.

Τα όπλα με πυρομαχικά διασποράς μπορούν να περιέχουν πολλές εκατοντάδες μίνι βόμβες, οι οποίες διασπείρονται σε μια μεγάλης έκτασης περιοχή, αλλά δεν εκρήγνυνται όλες. Με αυτό τον τρόπο μετατρέπονται σε νάρκες κατά προσωπικού, σκοτώνοντας και ακρωτηριάζοντας στην πλειονότητά τους αμάχους.

Περίπου 100 χώρες έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση του Όσλο το 2008, η οποία απαγορεύει τη χρήση βομβών διασποράς, όμως η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ δεν είναι μεταξύ αυτών. Ο σουνιτικός συνασπισμός επεμβαίνει στρατιωτικά στην Υεμένη από τον Μάρτιο του 2015 υποστηρίζοντας τον πρόεδρο της χώρας Αμπντ Ραμπού Μάνσουρ Χάντι εναντίον των Χούδι και του τέως προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης