Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας συνεχάρησαν απόψε τη συριακή αντιπολίτευση για την απόφαση που έλαβε να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη 2» που θα ξεκινήσει τις εργασίες της την Τετάρτη στο Μοντρέ της Ελβετίας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι χαιρέτισε την απόφαση χαρακτηρίζοντάς της «γενναία» και σημείωσε ότι είναι «προς το συμφέρον του συριακού λαού που έχει υποφέρει τόσο φρικτά από τη βαναυσότητα του καθεστώτος του Άσαντ (σ.σ. του προέδρου της Συρίας) και έναν εμφύλιο πόλεμο χωρίς τέλος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ψηφίζοντας να πάει στη Γενεύη 2 και να διαπραγματευτεί ένα τέλος στον πόλεμο, η αντιπολίτευση επέλεξε έναν δρόμο που θα οδηγήσει εντέλει σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Σύρους», πρόσθεσε ο Κέρι.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, είπε από την πλευρά του ότι επρόκειτο για μια «δύσκολη» απόφαση και υπενθύμισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί για τον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 130.000 ανθρώπους προϋποθέτει την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία.

«Παρά τις προκλήσεις και τους εκβιασμούς του καθεστώτος» η αντιπολίτευση έλαβε την απόφαση «να επιδιώξει την ειρήνη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς. Υποσχέθηκε επίσης ότι η χώρα του θα εργαστεί ώστε από την ειρηνευτική διάκεψη να προκύψει «μια μεταβατική κυβέρνηση με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες» για τη Συρία.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Δύση, κυρίως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, πίεζαν τη συριακή αντιπολίτευση να αποδεχθεί τη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΑΜΠ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης