Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ολοκληρώνει σήμερα την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποίησε νέο άνοιγμα φιλίας προς το Ισραήλ την ώρα που οι Παλαιστίνιοι καλούν σε απεργία και διαδηλώσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Πενς αναμένεται σήμερα να επισκεφθεί το Μνημείο Γιαντ Βάσεμ και στη συνέχεια το Τείχος των Δακρύων, μία ημέρα μετά την ομιλία του στο ισραηλινό κοινοβούλιο, την οποία η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Israel Hayom χαρακτήρισε «την πιο φιλική προς το Ισραήλ ομιλία που έχει εκφωνηθεί στην Κνεσέτ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της, η αριστερή εφημερίδα Haaretz έκανε λόγο για «μια ομιλία, ίσως θα έπρεπε να πούμε καλύτερα κήρυγμα, την πιο αναίσχυντα σιωνιστική» που έχει εκφωνηθεί μέχρι στιγμής στην Κνεσέτ.

Οι Ισραηλινοί βουλευτές και υπουργοί που ήταν παρόντες χθες στο κοινοβούλιο χειροκρότησαν όρθιοι τον Αμερικανό αντιπρόεδρο όταν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ πριν το τέλος του 2019.

Ο Πενς, πιστός χριστιανός και εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που έχει εμφανιστεί ως ένθερμη υποστηρίκτρια του Ισραήλ, αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία των Εβραίων, «στο ισραηλινό θαύμα» και στις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια μιας ομιλίας που είχε διανθίσει με βιβλικές αναφορές, ξεχνώντας όμως την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και τον εβραϊκό εποικισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κανένας Αμερικανός αντιπρόεδρος δεν έχει κάνει περισσότερα για το Ισραήλ και τον λαό του», σχολίασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ανακοινώνοντας τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ πριν το τέλος του 2019 ο Πενς έδωσε συνέχεια στην απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ένα γεγονός που προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων και την αποδοκιμασία της διεθνούς κοινής γνώμης.

Η παλαιστινιακή ηγεσία κατήγγειλε «τον μεσσιανικό λόγο» του Πενς, «ένα δώρο στους εξτρεμιστές», ενώ επεσήμανε ότι ο λόγος αυτός αποδεικνύει πως η αμερικανική κυβέρνηση «αποτελεί μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης».

Μετά την απόφαση Τραμπ ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αποφάσισε να παγώσει τις σχέσεις με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, αναζητώντας αλλού υποστηρικτές στην προσπάθειά του να δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος.

Μάλιστα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δεν πρόκειται να συναντηθεί με κανέναν Παλαιστίνιο αξιωματούχο στη διάρκεια αυτής της περιοδείας του.

Διάφορες παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν καλέσει σε διαδηλώσεις και γενική απεργία σήμερα στη Δυτική Όχθη. Ο Πενς «δεν είναι ευπρόσδεκτος στην Ιερουσαλήμ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Ο πρόεδρος Τραμπ διόρθωσε με την απόφασή του «μια αδικία 70 ετών», τόνισε ο Πενς. «Πιέζουμε έντονα την παλαιστινιακή ηγεσία να επιστρέψει στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, επεσήμανε, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει κάποια στιγμή ένα σχέδιο για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν και να επισκεφθεί το Τείχος των Δακρύων ακολουθώντας τα βήματα του Τραμπ, ο οποίος είχε μεταβεί στο μνημείο τον Μάιο. Κανένας άλλος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει προσευχηθεί στο μνημείο αυτό, που βρίσκεται στην παλιά πόλη της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης