Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σικάγο να δώσει χρονική παράταση στην έκδοση απόφασής του σχετικά με το αν η αποκάλυψη απόρρητων στοιχείων για την συμφωνία αγοράς εμπορικών αεροσκαφών οικονομικής αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Boeing και το Ιράν, παραβιάζει την ασκούμενη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, μεταδίδει το CNN.

Η προθεσμία που είχε το δικαστήριο για την έκδοση της απόφασης έληγε χθες, ημέρα κατάθεσης του αιτήματος της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ το όλο ζήτημα σχετίζεται και με την εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικογένεια Λείμποβιτς, μέλη της οποίας έχουν πέσει θύματα της κρατικής πολιτικής υποστήριξης της τρομοκρατίας από το Ιράν, έχει στην κατοχή της απόφαση αμερικανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου για την καταβολή αποζημίωσης 67 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ιράν. Η οικογένεια, μην μπορώντας να εισπράξει το παραπάνω ποσό, προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της Boeing, προκειμένου ν’ αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας πώλησης των αεροσκαφών στο Ιράν. Με τον τρόπο αυτό, θα γνωστοποιηθεί εάν το Ιράν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία εντός των ΗΠΑ, ενώ η συμφωνία για την πώληση των αεροσκαφών κατέστη δυνατή μόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα το 2015.

Η Boeing από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι η δημοσιοποίηση των όρων της συμφωνίας στο δικαστήριο, αλλά και δημοσίως θα πλήξει την εικόνα της στην αγορά, αλλά κι ενδεχόμενα θα υποβαθμίσει την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το δικαστήριο διέταξε την αμερικανική κυβέρνηση να γνωστοποιήσει την θέση της για την πώληση των αεροσκαφών στο Ιράν κι αν αυτή σχετίζεται ή μη με ζητήματα της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη μεριά, το χθεσινό αίτημα της κυβέρνησης Τραμπ για την παράταση στην έκδοση της απόφασης, είναι ασύμβατο με την γενικότερη τοποθέτηση της αμερικανικής κυβέρνησης έναντι της εφαρμογής της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με την άποψη της δικηγόρου Νίτσανα Ντάρσαν-Λέιτνερ που εκπροσωπεί την οικογένεια Λείμποβιτς.

«Ωστόσο, ελπίζουμε ότι το δικαστήριο τελικά θα επιτρέψει στους Αμερικανούς πολίτες θύματα της τρομοκρατίας στην υπόθεση αυτή, που δεν μπορούν να εισπράξουν από το Ιράν τα χρήματα που τους οφείλονται, να λάβουν τελικά τις πληροφορίες που ζητούν από την Boeing, αναφορικά με την συμφωνία αυτή», τόνισε η δικηγόρος.

Η αναμενόμενη σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης Τραμπ έναντι του Ιράν, αναμένεται ότι θα καταστήσει πιο δύσκολη την υλοποίηση της παραπάνω συμφωνίας.

Πηγή: CNN

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης