Ο επικεφαλής της CIA Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα ότι ο Καναδός Τζόσουα Μπόιλ, που μαζί με την Αμερικανίδα σύζυγό του Κέιτλαν Κόουλμαν και τα τρία τους παιδιά είχαν απαχθεί στο Αφγανιστάν από το δίκτυο Χακάνι, κρατούνταν επί πέντε χρόνια στο Πακιστάν, πριν απελευθερωθούν από τον πακιστανικό στρατό την προηγούμενη εβδομάδα.

«Είχαμε μια σημαντική έκβαση την προηγούμενη εβδομάδα και κατορθώσαμε να φέρουμε πίσω τους τέσσερις αμερικανούς πολίτες που κρατούνταν επί πέντε χρόνια στην επικράτεια του Πακιστάν», τόνισε ο Πομπέο στην ομάδα προβληματισμού Foundation for Defense of Democracies στην Ουάσιγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει δημοσίως ότι το ζευγάρι με τα παιδιά του κρατούνταν στο Πακιστάν, σε αντίθεση με τις αναφορές Πακιστανών αξιωματούχων.

Η κυβέρνηση και οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν είχαν ανακοινώσει ότι ο Μπόιλ και η Κόουλμαν που απήθχησαν το 2012 στο Αφγανιστάν και τα τρία παιδιά που απέκτησαν όσο καιρό ήταν αιχμάλωτοι, διασώθηκαν λίγο μετά την είσοδό τους στο Πακιστάν από το Αφγανιστάν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, είχαν τονίσει ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι οι όμηροι βρίσκονταν στο Αφγανιστάν τις μέρες πριν την απελευθέρωσή τους.
Σύμφωνα με τους ίδιους, οι ΗΠΑ πίστευαν ότι οι όμηροι πιθανώς να κρατούνταν καθόλη τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους από το δίκτυο Χακάνι εντός ή κοντά στο αρχηγείο της ένοπλης οργάνωσης στο βορειοδυτικό Πακιστάν.
Δύο πηγές των Ταλιμπάν, με γνώση της αιχμαλωσίας της οικογένειας, υποστήριξαν παράλληλα ότι τα μέλη της οικογένειας κρατούνταν στο Πακιστάν τα πρόσφατα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι το Ισλαμαμπάντ δεν πράττει αρκετά για να καταστείλει τη δράση του δικτύου Χακάνι, κατηγορώντας ότι η οργάνωση λαμβάνει βοήθεια από την πακιστανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, την ισχυρή ISI. Το Ισλαμαμπάντ αρνείται τις κατηγορίες.

Έπειτα από την απελευθέρωση της οικογένειας, Πακιστανοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών με την Ουάσιγκτον, η οποία είχε απειλήσει να διακόψει την στρατιωτική βοήθεια και να λάβει και άλλα τιμωρητικά μέτρα ενάντια στο Πακιστάν.

Οι δηλώσεις Πομπέο ήρθαν ενόψει μιας επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στο Πακιστάν, ο οποίος τόνισε χθες Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από το Ισλαμαμπάντ «να λάβει αποφασιστική δράση ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τραμπ, ο οποίος μίλησε σήμερα υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την απελευθέρωση της οικογένειας ως «ένα πρότυπο για περισσότερη συνεργασία» με το Πακιστάν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε χαιρετίσει την απελευθέρωση της οικογένειας ως μια «θετική στιγμή» στις σχέσεις ΗΠΑ – Πακιστάν.

Πηγη: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης