Δεκάδες οικογένειες γυναικών και παιδιών από τη Γαλλία που κρατούνται σε κουρδικούς καταυλισμούς στη Συρία προσέφυγαν εναντίον του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λε Ντριάν κατηγορώντας τον για «αμέλεια να προσφέρει βοήθεια», καθώς αρνήθηκε να τους επαναπατρίσει, έγινε γνωστό τη Δευτέρα από συγκλίνουσες πηγές.

Οι προσφυγές αυτές κατατέθηκαν τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο στο ειδικό δικαστήριο της Γαλλίας που είναι αρμόδιο να δικάζει τα μέλη της κυβέρνησης για ενέργειες στις οποίες προέβησαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ενάγοντες κατηγορούν τον Λε Ντριάν ότι αρνήθηκε με «υπολογισμένο, ηθελημένο και σκόπιμο» τρόπο να επαναπατρίσει τις γυναίκες και τα παιδιά των Γάλλων τζιχαντιστών που κρατούνται σε κουρδικούς καταυλισμούς στη Συρία, αν και βρίσκονται «σε κίνδυνο».

«Εδώ και μήνες οι Κούρδοι δεν έχουν πάψει να καλούν τις χώρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους», τονίζουν οι οικογένειες των εναγόντων.

Όμως μέχρι τώρα η κυβέρνηση της Γαλλίας δεν έχει δεχθεί να επαναπατρίσει παιδιά από αυτούς τους καταυλισμούς παρά «σε μεμονωμένες περιπτώσεις». Το Παρίσι δέχθηκε τον επαναπατρισμό 12 παιδιών, κυρίως ορφανών, στις 10 Ιουνίου, αφού είχε επαναπατρίσει άλλα πέντε τον Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πολιτική αυτή των “μεμονωμένων περιπτώσεων” έχει κυρίως στόχο να αφήσει περισσότερα από διακόσια παιδιά και τις μητέρες τους εκτεθειμένα σε απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση και σε έναν άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους», υπογραμμίζουν οι ενάγοντες.

Ακραίες θερμοκρασίες –τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα–, έλλειψη νερού και τροφίμων, επιδημίες φυματίωσης ή ακόμη και χολέρας, απουσία ιατρικής φροντίδας: Οι ενάγοντες παρουσιάζουν τις συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς στη Συρία, οι οποίες συνεχώς επιδεινώνονται και όπου επικρατεί ένα αυξανόμενο «κλίμα ανασφάλειας».

«Πρόκειται για πολιτική επιλογή να μην σωθούν αυτά τα παιδιά και οι μητέρες που κρατούνται αυθαίρετα», δήλωσε η Μαρί Ντοσέ, μία από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τους ενάγοντες.

Το δικαστήριο πρέπει τώρα αρχικά να αποφανθεί αν μπορεί να δεχθεί την προσφυγή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης