Επιμέλεια: Αδάμ Αλεξόπουλος

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η κυβέρνησή του μετά την αποκάλυψη του νέου σκανδάλου «Πίντσερ» και το ομαδικό «σάλτο» κυβερνητικών και κομματικών στελεχών που πήδηξαν από το καράβι λίγο πριν το ναυάγιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα ξεκίνησαν με την παραδοχή του πρώην αναπληρωτή υπεύθυνου για την κομματική πειθαρχία, Κρις Πίντσερ, πως εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ θώπευσε δύο άντρες σε λέσχη του κόμματος των Συντηρητικών την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, το μπαράζ παραιτήσεων από βουλευτές και «πρωτοκλασάτους» υπουργούς της κυβέρνησης άρχισε μετά την παραδοχή της Ντάουνινγκ Στριτ ότι ο Τζόνσον είχε «ξεχάσει» πως ενημερώθηκε το 2019 σχετικά με τη διεξαγωγή έρευνας για σεξουαλική παρενόχληση κατά του τότε υφυπουργού Ευρώπης Κρις Πίντσερ.

Αρχικά, το πρωθυπουργικό γραφείο ισχυρίστηκε ότι ο Τζόνσον δεν γνώριζε τις παλαιότερες καταγγελίες εις βάρος του Πίντσερ όταν τον διόρισε αναπληρωτή υπεύθυνο για την κομματική πειθαρχία, τον Φεβρουάριο. Στη συνέχεια, όμως, όταν αποκαλύφθηκε πως ήταν ενήμερος από το 2019, παραδέχτηκε το λάθος του, σημειώνοντας ότι δεν είχε αντιληφθεί πως ο Κρις Πίντσερ ήταν ακατάλληλος για τη θέση αυτή. «Εκ των υστέρων, ήταν λάθος. Ζητώ συγγνώμη από όποιον επηρεάστηκε από αυτό», είπε ο Τζόνσον.

Οι πρώτες παραιτήσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την αρχή των παραιτήσεων έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας, Ρίσι Σουνάκ και Σάτζιντ Τζάβιντ, τη στιγμή που ο ίδιος ο Τζόνσον προσπαθούσε να ζητήσει συγγνώμη για το νέο σκάνδαλο. Ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ δήλωσε ότι έχασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα του Μπόρις Τζόνσον να κυβερνά προς το εθνικό συμφέρον μετά από μια σειρά σκανδάλων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει με ήσυχη τη συνείδησή του».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλοί βουλευτές αλλά και η κοινή γνώμη έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα του Τζόνσον να κυβερνά για το εθνικό συμφέρον. «Λυπάμαι που το λέω, ωστόσο είναι σαφές για μένα ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας – και ως εκ τούτου έχετε χάσει την εμπιστοσύνη μου επίσης», ανέφερε ο Τζάβιντ σε επιστολή του προς τον Τζόνσον.

Από την πλευρά του, ο ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, με επιστολή του την οποία ανήρτησε στο Twitter, υπέβαλε την παραίτησή του από το πόστο του υπουργού Οικονομικών: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», έγραψε μεταξύ άλλων ο Ρίσι Σουνάκ στην επιστολή του προς τον Μπόρις Τζόνσον και πρόσθεσε: «Έγινε ξεκάθαρο σε εμένα ότι οι προσεγγίσεις μας είναι θεμελιωδώς πολύ διαφορετικές» .

Παραιτήσεων… συνέχεια

Λίγη ώρα αργότερα υπέβαλε παραίτηση από το αξίωμά του ένας από τους αντιπροέδρους του Συντηρητικού Κόμματος, ο Μπιμ Αφολάμι, όπως ανέφερε μέσω του Twitter η πολιτική συντάκτρια του TalkTV, Κέιτ Μακάν. Ο Αφολάμι ήταν αντιπρόεδρος του κόμματος, αρμόδιος για τη Νεολαία. 

Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο ορυμαγδός των παραιτήσεων είχε και συνέχεια, με δύο βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος να παραιτούνται από τις κυβερνητικές θέσεις τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Οι ιδιωτικοί γραμματείς του κοινοβουλίου Τζόναθαν Γκούλις και Σακίμπ Μπάτι ανήρτησαν τις επιστολές παραίτησής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι κοινοβουλευτικοί ιδιωτικοί γραμματείς βοηθούν τους υπουργούς στο έργο τους.

Για την… Ιστορία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διόρισε τον Ναντίμ Ζαχάουι υπουργό Οικονομικών, αντικαθιστώντας τον Ρίσι Σουνάκ. Ενώ στη θέση του υπουργού Υγείας, μετά την παραίτηση του Σάτζιντ Τζάβιντ, διόρισε τον προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ, Στιβ Μπάρκλεϊ.

«Game over» από τους Times του Λονδίνου

Το βράδυ της Τρίτης στην ιστοσελίδα των Times του Λονδίνου δημοσιεύθηκε ένα κύριο άρθρο το οποίο είχε τίτλο «Game over», ή στα ελληνικά «Το παιχνίδι τελείωσε».

Στο άρθρο αυτό ο συντάκτης του υποστήριζε μεταξύ άλλων πως, έχοντας χάσει πλέον την εμπιστοσύνη του κόμματος και της χώρας, ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί τώρα αν θέλουν οι Συντηρητικοί να έχουν πιθανότητα να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης