Με συνθήματα, όπως «Ζήτω ο Νέλσον Μαντέλα, Ζήτω», χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί τίμησαν σήμερα την 20η επέτειο από την απελευθέρωση του συμβόλου κατά του απαρτχάιντ από τη φυλακή, όπου είχε παραμείνει για 27 χρόνια ως πολιτικός κρατούμενος.

Ο 91χρονος σήμερα Μαντέλα δεν παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις που έγιναν στη φυλακή Ντρακενστάιν, κοντά στο Κέιπ Τάουν. Αντ΄ αυτού στήθηκε ένα τεράστιο μπρούτζινο άγαλμα, που τον απεικονίζει να βγαίνει από τη φυλακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των επισήμων που μετείχαν στην εκδήλωση βρίσκονταν και παλιοί σύντροφοι του Μαντέλα, οι οποίοι ήταν παρόντες και εκείνη την ιστορική ημέρα της απελευθέρωσής του, πριν από δύο δεκαετίες.

«Μας απελευθέρωσε από το απαρτχάιντ», δήλωσε η παρευρισκόμενη στην εκδήλωση 42χρονη Ελίζαμπεθ Ντέιβιντς και πρόσθεσε ότι ο Μαντέλα ένωσε λευκούς και μαύρους, έκανε ένα έθνος τον λαό της Νότιας Αφρικής.

 Οι προσπάθειες του Μαντέλα για συμφιλίωση, στη διάρκεια της προεδρίας του, 1994-1999, οδήγησαν στην ένωση του φυλετικά διχασμένου έθνους και έθεσαν τα θεμέλια για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικανικής Ηπείρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης