Ο τυφώνας “Μαρία” ενισχύθηκε χθες φθάνοντας στην κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα έως και 260 χιλιομέτρων την ώρα, με την Καραϊβική να έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).


Πηγή: EPA/National Hurricane Center / HANDOUT

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μαρτινίκα επίσης είχε κηρυχθεί τη Δευτέρα σε κατάσταση βιολετί συναγερμού και η Γουαδελούπη σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, περίπου δέκα ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ίρμα από τον Άγιο Μαρτίνο και τον Άγιο Βαρθολομαίο, όπου άφησε πίσω του 11 νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ο «δυνητικά καταστροφικός» τυφώνας είχε ήδη ξεριζώσει δέντρα και στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης και είχε προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες πριν καν φθάσει στο νησί των 73.000 αγγλόφωνων κατοίκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ εκτεταμένες καταστροφές. Στο στάδιο αυτό χάσαμε ό,τι μπορούσε να χαθεί. Οι άνεμοι πήραν τις στέγες των σπιτιών σχεδόν όλων των ανθρώπων με τους οποίους μίλησα ή ήλθα σε επαφή», έγραψε ο Ρούζβελτ Σκέριτ στη σελίδα του στο Facebook, απευθύνοντας έκκληση «για κάθε είδους βοήθεια».

Ο κυκλώνας Μαρία πλήττει την Καραϊβική περίπου δέκα ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους στην αμερικανική Πολιτεία της Φλόριντας, σύμφωνα με μια νέα καταμέτρηση που βασίζεται στους απολογισμούς που έχουν δημοσιοποιήσει οι τοπικές αρχές.

Ο τυφώνας Μαρία πέρασε και από τη Γουαδελούπη, όπου οι σφοδροί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές. Την ιδια ώρα, στο Πουέρτο Ρίκο, οι κάτοικοι φροντίζουν για τις προμήθειες τους, λίγο πριν χτυπήσει ο τυφώνας. 

Στο αρχιπέλαγος των Κις οι υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης συνεχίζουν το έργο τους πόρτα-πόρτα και οι τοπικές αρχές δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει έναν επίσημο απολογισμό. Η Κομητεία Μονρό ανέφερε ότι είχε καταμετρήσει οκτώ θανάτους που αποδίδονταν στο πέρασμα του κυκλώνα.

Η μεγάλη πλειονότητα των οικημάτων σε αυτή τη συστάδα νησιών με 70.000 κατοίκους καταστράφηκαν εν μέρει ή ολοσχερώς, σύμφωνα με την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (FEMA).

«Ο μεγαλύτερος φόβος μου, είναι ότι όταν ξημερώσει θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμη χειρότερα νέα, τραυματισμούς, ακόμη και θανάτους, αλλά και κατολισθήσεις που ενδεχομένως έχουν προκληθεί από τις πρωτοφανείς βροχές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Δομινίκα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης