Το κάλεσμα για τη μουσουλμανική προσευχή σήμερα μεταδόθηκε σε ολόκληρη τη Νέα Ζηλανδία, ενώ ακολούθησε δύο λεπτών σιγή, προκειμένου η χώρα να αποτίσει φόρο τιμής στους 50 μουσουλμάνους που φονεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τον λευκό εξτρεμιστή Μπρέντον Τάραντ.

Περίπου 20.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, συγκεντρώθηκαν σιωπηλοί στο πάρκο Χάγκλεϊ απέναντι από το τέμενος αλ Νουρ, τον πρώτο στόχο του δράστη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Νέα Ζηλανδία θρηνεί μαζί σας. Είμαστε ένα» τόνισε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός, φορώντας μαύρο σακάκι και μαύρο μαντήλι στο κεφάλι, περιστοιχισμένη από υπουργούς και αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

Εδώ και μία εβδομάδα οι Νεοζηλανδοί έχουν κινητοποιηθεί μαζικά οργανώνοντας αγρυπνίες ή και παραδοσιακούς χορούς χάκα προς τιμή των θυμάτων και για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους συγγενείς τους.

Στις 13.30 (τοπική ώρα, 02.30 ώρα Ελλάδας) ο μουεζίνης κάλεσε στην προσευχή της Παρασκευής. Το κάλεσμα αυτό μεταδόθηκε από τηλεοπτικά δίκτυα, ραδιοφωνικούς σταθμούς και πολλούς ιστοτόπους. Στη συνέχεια τηρήθηκε σε όλη τη χώρα δύο λεπτών σιγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί άνθρωποι σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες μπροστά από τα τεμένη, ενώ άλλοι προσευχήθηκαν σιωπηλά στα σχολεία, στα γραφεία τους, ακόμη και σε καφέ.

Στο Κράιστσερτς συγγενείς των θυμάτων και άλλοι άνθρωποι πήγαν στο νεκροταφείο όπου έχουν ταφεί 26 από τα θύματα του Τάραντ.

Στην Αυστραλία πολλοί άνθρωποι επίσης σταμάτησαν ό,τι έκαναν και τήρησαν δύο λεπτών σιγή σε ένδειξη σεβασμού.

Πολλές γυναίκες σε όλη τη Νέα Ζηλανδία επέλεξαν να φορέσουν μαντήλα σήμερα για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τη μουσουλμανική κοινότητα. Κάποιες ανήρτησαν τη φωτογραφία τους σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #ΜαντήλαΓιαΤηνΑρμονία (#HeadscarfforHarmony). Ακόμη και κάποιες γυναίκες αστυνομικοί επέλεξαν να φορέσουν μαντήλα, ενώ είχαν τοποθετήσει ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στις στολές τους.

O ιμάμης του τεμένους αλ Νουρ, ο Γκάμαλ Φούντα, σε μία έντονη ομιλία που διήρκεσε 20 λεπτά κατήγγειλε το μίσος, αλλά υπογράμμισε την αλληλεγγύη που επέδειξαν όλοι οι Νεοζηλανδοί και κυρίως η Άρντερν μετά την επίθεση.

«Οι καρδιές μας έχουν ραγίσει, αλλά δεν έχει σπάσει το ηθικό μας. Είμαστε ζωντανοί, είμαστε μαζί, είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε κανέναν να μας διχάσει» υπογράμμισε ο Φούντα στο συγκεντρωμένο πλήθος.

«Προς τις οικογένειες των θυμάτων: οι αγαπημένοι σας δεν πέθαναν μάταια. Το αίμα τους έχει ποτίσει τους σπόρους της ελπίδας» πρόσθεσε.

Ο Φούντα ευχαρίστησε την Άρντερν για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την τραγωδία, επισημαίνοντας: «Είναι παράδειγμα για τους παγκόσμιους ηγέτες».

Τέλος ο ιμάμης κατήγγειλε την ισλαμοφοβία, η οποία σκότωσε ανθρώπους. «Η ισλαμοφοβία είναι πραγματική. Είναι μια στοχευμένη εκστρατεία που έχει σκοπό να επηρεάσει τους πολίτες, ώστε να μην αντιμετωπίζουν ως ανθρώπους τους μουσουλμάνους και να τους φοβούνται παράλογα. Να φοβούνται τα ρούχα μας, να φοβούνται την τροφή που επιλέγουμε να φάμε, να φοβούνται τον τρόπο που προσευχόμαστε και να φοβούνται τον τρόπο που θρησκευόμαστε» τόνισε.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης