Να προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα σε μια κοινή διακήρυξη για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, προέτρεψε την Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε παράλληλα την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στις πρωτοβουλίες του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, που «περιλαμβάνουν προτάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», προσθέτοντας πως «το κοινό ανακοινωθέν δεν είναι πληροφοριακού ή τυπικού χαρακτήρα, αλλά συνιστά το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε μία λύση στο Κυπριακό, που να μπορεί να γίνει δεκτή από το δημοψήφισμα του κυπριακού λαού», εξήγησε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

«Η λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι θεσμικά συμβατή με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να οδηγεί σε μία δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρχει συμφωνία στο ανακοινωθέν ως δείγμα καλής θέλησης, προκειμένου να μπούμε στο κύριο μέρος της διαπραγμάτευσης», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη “τουρκική δημοκρατία της βορείου Κύπρου”», επεσήμανε επίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου εξήγησε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά υπήρξε «αρκετά ελαστική», ωστόσο έχει τη διάθεση να επιστρέψει εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επιλυθεί το Κυπριακό, αρκεί η Λευκωσία να δείξει ότι επιθυμεί μια πραγματική επίλυση του ζητήματος.

Διαβάστε επίσης:
Θέμα τουρκικής μειονότητας έθεσε ο Νταβούτογλου, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013, 14:41

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης