Ημέρα εθνικού πένθους στη Μαλαισία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014, 10:23
Ημέρα εθνικού πένθους στη Μαλαισία
Αεροσκάφος που μετέφερε τις 20 πρώτες σορούς των θυμάτων της τραγωδίας που σημειώθηκε τον Ιούλιο στην ανατολική Ουκρανία, όπου συνετρίβη αεροσκάφος της Malaysia Airlines, έφθασε σήμερα στην Κουάλα Λουμπούρ προερχόμενο από το Άμστερνταμ.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο λίγο πριν από τις 05.00 ώρα Ελλάδος. Ο βασιλιάς της Μαλαισίας Αμπντούλ Χαλίμ Μου'αντζάμ Σαχ, ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ και άλλοι αξιωματούχοι ήταν παρόντες για την υποδοχή των σορών σε επίσημη τελετή.

Μετά την τελετή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα, όπου οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και ημέρα εθνικού πένθους έχει κηρυχθεί για τον λόγο αυτό, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι Αρχές είχαν ζητήσει νωρίτερα από τους κατοίκους της χώρας, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι μουσουλμάνοι, να απόσχουν από κάθε εορταστική εκδήλωση και να φορέσουν μαύρα σε ένδειξη σεβασμού στα θύματα.

Στην Κουάλα Λουμπούρ οι άνθρωποι που έφθαναν από τα προάστια νωρίς το πρωί ήταν ντυμένοι στα μαύρα, ενώ τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν αναγνώσματα από το Κοράνι και έδειχναν φωτογραφίες των Μαλαισιανών που χάθηκαν στην αεροπορική τραγωδία.

Το αεροσκάφος που είχε αναχωρήσει από το Άμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ κατερρίφθη στις 17 Ιουλίου ενώ πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία, μια περιοχή όπου μάχες μαίνονται μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των δυνάμεων των ρωσόφωνων αυτονομιστών ανταρτών.

Και οι 298 επιβαίνοντες του Μπόινγκ 777 σκοτώθηκαν. Ανάμεσά τους ήταν 193 Ολλανδοί και 43 Μαλαισιανοί, εκ των οποίων 15 μέλη του πληρώματος.

Μετά την καταστροφή, περισσότερα από 220 φέρετρα μέσα στα οποία υπήρχαν ό,τι είχε απομείνει από τα θύματα μεταφέρθηκαν στην Ολλανδία προκειμένου να αναγνωριστούν.

Ορισμένα θύματα ίσως δεν αναγνωριστούν ποτέ, καθώς η έρευνα στην περιοχή της συντριβής διακόπηκε λόγω των συγκρούσεων μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ρωσόφωνων ανταρτών.
Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014, 10:38