Ημέρα μνήμης για τους νεκρούς της Καλλίπολης

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Απριλίου 2015, 10:43
Ημέρα μνήμης για τους νεκρούς της Καλλίπολης
Χιλιάδες άνθρωποι από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Τουρκία συγκεντρώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα στα παράλια της Καλλίπολης για την πρωινή λειτουργία στη μνήμη των θυμάτων μιας από τις αιματηρότερες μάχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη Μάχη της Καλλίπολης, πριν από ακριβώς έναν αιώνα, σκοτώθηκαν 130.000 άνθρωποι, άνδρες του οθωμανικού στρατού από τη μία και των ANZAC, του εκστρατευτικού σώματος της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας από την άλλη.

«Όπως και όλες οι γενιές πριν από εμάς, βρισκόμαστε εδώ στην Καλλίπολη επειδή πιστεύουμε ότι η ANZAC εκπροσωπούσε την καλύτερη πλευρά των Αυστραλών» είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ στο πλήθος.

Πολλοί από τους παρευρισκόμενους πέρασαν τη νύχτα στο ύπαιθρο, μέσα σε υπνόσακους, προκειμένου να μη χάσουν την πρωινή τελετή και να τιμήσουν τους χιλιάδες νεκρούς της εκστρατείας αυτής η οποία βοήθησε στη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών.

«Τιμούμε την επιμονή αυτών που σκαρφάλωσαν στους βράχους εν μέσω καταιγισμού πυρών. Τιμούμε τη συμπόνια των νοσοκόμων που φρόντισαν τους χιλιάδες τραυματίες και τον μέγιστο βαθμό της αγάπης που μπορεί να επιδείξει κανείς: να δώσει τη ζωή του για έναν φίλﻨπρόσθεσε ο Άμποτ.

Στο Σύδνεϋ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την ίδια ώρα στο «Martin Place». Μια στρατιωτική μπάντα από γκάιντες παιάνιζε εμβατήρια σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου το 2014 ένας ένοπλος σκότωσε δύο ομήρους μέσα σε μια καφετέρια.

Στη Νέα Ζηλανδία, το Μουσείο του Ώκλαντ υπολογίζει ότι περίπου 30.000 άνθρωποι θα παραβρεθούν στην επιμνημόσυνη δέηση που θα τελεστεί εκεί για τους νεκρούς της Καλλίπολης. Άλλοι 20.000 συγκεντρώθηκαν για την τελετή που έγινε στο Μνημείο του Πολέμου στο Ουέλινγκτον, παρουσία του γενικού κυβερνήτη Τζέρι Ματεπαράε και του Αυστραλού ομολόγου του Πίτερ Κοσγκρόουβ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Απριλίου 2015, 10:57