«Ημέρα μνήμης» αποκάλεσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Γερμανίας, Κρίστιαν Βουλφ, στο πλαίσιο των ειδικών τελετών για τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από τη Διάσκεψη της Βάνζεε, όταν υψηλόβαθμα στελέχη του Ναζιστικού κόμματος συναντήθηκαν για να σχεδιάσουν την γενοκτονία των Εβραίων στην Ευρώπη, απόφαση που έμεινε στην ιστορία ως η «Τελική Λύση του Εβραϊκού Ζητήματος».

Στις 20 Ιανουαρίου 1942, 15 υψηλόβαθμα στελέχη των Νάζι συναντήθηκαν για να εγκρίνουν τις οργανωτικές λεπτομέρειες της σχεδιαζόμενης γενοκτονίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολυάριθμες τελετές πραγματοποιήθηκαν στην έπαυλη στη Βάνζεε, στα περίχωρα του Βερολίνου, η οποία πλέον έχει μετατραπεί σε μνημείο για το Ολοκαύτωμα.

«Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως δεν πρόκειται να επιτραπεί ξανά να ριζώσει στην κοινωνία της Γερμανίας το μίσος απέναντι στους ξένους», τόνισε αρχικά.

Παράλληλα, εξήγησε στον παριστάμενο Ισραηλινό υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου, Γιόσι Πέλεντ και άλλους αξιωματούχους πως η χώρα του «θα προστρέξει να βοηθήσει τους Εβραίους σ’ ολόκληρο τον κόσμο εάν αντιμετωπίσουν ξανά κίνδυνο, ή κατατρεγμούς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτός ο τόπος και το όνομά του, Βάνζεε, έχουν γίνει σύμβολο για την γραφειοκρατικά οργανωμένη διάκριση ανθρώπινων ζωών σε ικανούς και άχρηστους, για την κυβερνητικά οργανωμένη εξόντωση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Γιόσι Πέλεντ, ο οποίος διέφυγε του Ολοκαυτώματος ως παιδί στο Βέλγιο χάρις σε μια πλαστή ταυτότητα, απήγγειλε ένα «κάντις» (εβραϊκή προσευχή-μοιρολόι) στη μνήμη του πατέρα του, ο οποίος βρήκε τον θάνατο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Αναφερόμενος μάλιστα στην πρόσφατη έξαρση ρατσιστικής βίας σε βάρος μεταναστών (10 δολοφονίες το χρονικό διάστημα 2000-2007, εκ των οποίων η μία αστυνομικού) υπογράμμισε πως αισθάνεται «αιδώ και οργή» που οι Γερμανοί είχαν διαπράξει τέτοιες δολοφονίες την προηγούμενη δεκαετία.

«Κανείς, ούτε καν η Αστυνομία, μπορούσε να πιστέψει πως μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο πράγμα στη Γερμανία. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουμε πως η τρομοκρατία και το φονικό μίσος κατά των ξένων δεν πρόκειται να απλώσει ρίζες στη Γερμανία», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης:
Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» για τους Νεοναζί, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012, 03:38

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης