Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Όλα τα κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρέπει ν’ αλλάξουν τον ορισμό του βιασμού και μάλιστα άμεσα, τονίζει, σε μήνυμα της για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η Γενική Γραμματέας του Οργανισμού Marija Pejčinović Burić.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρέπει να γίνει κοινά αποδεκτό ότι «σεξ χωρίς συγκατάθεση είναι βιασμός», υπογραμμίζει και υπενθυμίζει ότι, ελάχιστα από τα κράτη-μέλη του ΣτΕ  έχουν ορίσει τον βιασμό, ως σεξουαλική πράξη που βασίζεται στην έλλειψη συγκατάθεσης.

Επικαλούμενη στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, η Γ.Γ. του ΣτΕ, αναφέρει ότι περίπου εννέα εκατομμύρια γυναίκες στην Ε.Ε. έχουν βιαστεί από την ηλικία των 15 ετών, αριθμός κατά πολύ  μεγαλύτερος στα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εξίσου ανησυχητικό είναι ότι πολύ λίγα από τα μέλη μας αντιμετωπίζουν αυτό το έγκλημα τόσο σοβαρά όσο πρέπει, επειδή οι νομικοί ορισμοί τους για βιασμό δεν βασίζονται στην έλλειψη συγκατάθεσης.

Μέσω της παρακολούθησής της, η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τη δράση της βίας κατά των γυναικών και της οικιακής βίας (GREVIO) διαπίστωσε ότι πολλά συστήματα ποινικής δικαιοσύνης στην Ευρώπη διατηρούν, νομικούς ορισμούς που απαιτούν συχνά την απόδειξη ότι ο δράστης χρησιμοποίησε εξαναγκασμό ή ότι το θύμα δεν κατάφερε να αντισταθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό είναι λάθος!

Η πραγματικότητα είναι ότι πολλές γυναίκες και κορίτσια που βιώνουν τη σεξουαλική βία δεν αντιστέκονται, αλλά παγώνουν, φεύγουν ή κάνουν φίλους. Πρέπει να σταματήσουμε να επιμένουμε στο θύμα να αποδείξει ότι αντιστάθηκε σωματικά καταλήγει.

Η ανάγκη για νομικό ορισμό του βιασμού με βάση την έλλειψη συγκατάθεσης είναι ένα αναγνωρισμένο διεθνές πρότυπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο άρθρο 36 της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Γνωστή συνήθως ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αυτή υποχρεώνει τα συμβαλλόμενα μέρη στη συνθήκη να ποινικοποιήσουν όλες τις μη συναινετικές πράξεις σεξουαλικού χαρακτήρα.

Τα καλά νέα είναι ότι 34 κράτη μέλη έχουν επικυρώσει τώρα τη συνθήκη. Τα κακά νέα είναι ότι πολλοί δεν έχουν ακόμη τροποποιήσει τους νομικούς ορισμούς του βιασμού σύμφωνα με το άρθρο 36. Από εκείνους που έχουν αξιολογηθεί από την GREVIO, μόνο η Αυστρία, το Μαυροβούνιο, η Πορτογαλία και η Σουηδία έχουν τροποποιήσει τους ποινικούς τους κώδικες για να ορίσουν βιασμό ως έλλειψη συναίνεσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης