Κάθε χρόνο στις 30 Μαρτίου οι Παλαιστίνιοι γιορτάζουν την ημέρα της Παλαιστινιακής Γης. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση της πρεσβείας του κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 30 Μαρτίου κάθε χρόνο γιορτάζουμε την ημέρα της Παλαιστινιακής Γης. Φέτος, εορτάζουμε την 45η  επέτειο και τιμούμε όλους εκείνους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον αγώνα κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κατοχής και της αδικίας. Επίσης, αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους τους ανθρώπους που έχουν θυσιάσει τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, την Παλαιστίνη, για να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές, ώστε να ζούμε με δικαιοσύνη, ειρήνη, αξιοπρέπεια και ελευθερία. Παραμένουμε αταλάντευτοι  απαιτώντας το αναφαίρετο δικαίωμά μας για αυτοδιάθεση και εθνική ανεξαρτησία και την ίδρυση του Κράτους της Παλαιστίνης στα προ της 4ης Ιουνίου 1967 σύνορα και με  πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ( ψήφισμα 194).

Πριν από σαράντα πέντε χρόνια, στις 30 Μαρτίου 1976, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν έξι Παλαιστίνιους που διαμαρτύρονταν για την απαλλοτρίωση χιλιάδων στρεμμάτων παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ. Οι διαμαρτυρίες του 1976 που έλαβαν χώρα στα ιστορικά εδάφη της Παλαιστίνης δεν αφορούσαν μόνο στην κατάσχεση της γης αλλά ήταν και μια καταγγελία της συστηματικής ισραηλινής πολιτικής και του καθεστώτος αποικιοκρατίας, εθνοκάθαρσης και εκτοπισμού.

Μέχρι σήμερα το ισραηλινό καθεστώς και η κατοχικές του δυνάμεις συνεχίζουν τις αποικιακές πολιτικές τους που εκδηλώνονται μέσω του λεγόμενου «νόμου του έθνους» και των κύριων προγραμμάτων πολιτικών κομμάτων του για να κερδίσουν την υποστήριξη των ψηφοφόρων στις ισραηλινές κοινοβουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 23 Μαρτίου 2021. Δυστυχώς, ο κόσμος παρακολουθεί σιωπηλά, ενώ η αποικιοκρατία του Ισραήλ επεκτείνεται στα κατεχόμενα εδάφη του Κράτους της Παλαιστίνης με de facto προσάρτηση, επέκταση οικισμών, κατάσχεση εδαφών και εβραιοποίησης της Ιερουσαλήμ. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους 2021, το Ισραήλ ανακοίνωσε την κατασκευή περισσότερων από 3300 οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ 227 παλαιστινιακές κατοικίες κατεδαφίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, εκτοπίζοντας πάνω από 370 Παλαιστίνιους. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 4500 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών παραμένουν στα ισραηλινά κέντρα κράτησης για αντίσταση στην κατοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή τη μέρα οι Παλαιστίνιοι σε όλο τον κόσμο με την υποστήριξη διεθνών ομάδων αλληλεγγύης υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, σηματοδοτούν αυτήν την ημέρα με ειρηνικές διαμαρτυρίες και πρωτοβουλίες.

Ο εορτασμός της Ημέρας της Γης προσφέρει μια ευκαιρία να καλέσουμε τη Διεθνή Κοινότητα να καταστήσει το Ισραήλ υπεύθυνο για τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και την κατάσχεση γης που εκτείνονται από το 1948 εναντίον των εδαφών του αυτόχθονα πληθυσμού της Παλαιστίνης.

Η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να θεωρήσει το Ισραήλ υπεύθυνο για τις παραβιάσεις του επιβάλλοντας κυρώσεις σε αυτό το αδίστακτο κράτος που αψηφά το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ψήφισμα του ΔΠΔ για τον τερματισμό της κατοχής που ξεκίνησε το 1967, το αποικιακό απαρτχάιντ και τις ρατσιστικές πολιτικές κατά του Παλαιστινιακού Λαού .

Αν και δεν μπορούμε να διακρίνουμε κανέναν ισραηλινό εταίρο για την ειρήνη ακόμη και μετά τις τέταρτες κοινοβουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ σε δύο χρόνια και στις οποίες εκδηλώθηκε η παραβατικότητα του Ισραήλ από τη σιωνιστική ακραία δεξιά που αρνείται τα αναφαίρετα εθνικά δικαιώματα του λαού μας και η οποία επιβεβαίωσε την παράλυση του ισραηλινού πολιτικού συστήματος. Παραμένουμε αταλάντευτοι διεκδικώντας τα δικαιώματά μας ώστε να επιτύχουμε μια ολοκληρωμένη δίκαιη ειρήνη την οποία ο Πρόεδρος Αμπάς έχει παρουσιάσει επανειλημμένα στα διεθνή φόρουμ, διατηρώντας τη δέσμευσή του για σοβαρές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μέσω μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης υπό την αιγίδα του κουαρτέτου για την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης