Σε μια καταστροφική έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να οδηγήσει ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, εκτιμά άρθρο υπό τον τίτλο «Greece elections: Syriza party tops polls raising fears that a win will lead to ‘devastating’ European exit», που δημοσιεύθηκε στη βρετανική εφημερίδα «The Independent».

Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών ιστορικών εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων θα μπορούσε να αναδείξει νικητή το πρώτο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει εδώ και καιρό ισχυριστεί ότι θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση και τη διαγραφή μέρους του τεράστιου χρέους της χώρας, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα που επεβλήθη στην Ελλάδα από τους διεθνείς δανειστές της είναι μη βιώσιμο, τη στιγμή που πέρυσι ανήλθε σε 320 δισ. ευρώ, σχεδόν 30.000 ευρώ ανά κάτοικο. Μεταξύ των προτάσεών του, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες στην Ελλάδα, θα αποκαταστήσει τον κατώτατο μισθό στα 750 ευρώ ανά μήνα και θα καταργήσει τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

«Από τη μεριά τους, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πρόσφατα επαινέσει την Αθήνα για τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής της, εκφράζοντας παράλληλα τον φόβο τους ότι, εάν έρθει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, θα μπορούσε να προκληθεί τεράστιο πλήγμα, με σχολιαστές να αναβιώνουν συζητήσεις περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τον Μιχαήλ Σφακιανάκη, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων RASS, «θα είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσει μια αυτοδύναμη εκλογική νίκη και να σχηματίσει μια ισχυρή κυβέρνηση», με πιθανό συνεργάτη συνασπισμού το νεοϊδρυθέν κόμμα το Ποτάμι, επισημαίνεται στην «Independent».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται, τέλος, ότι τη μεγαλύτερη έκπληξη των εκλογών της Κυριακής θα μπορούσε να αποτελέσει το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, η ηγεσία του οποίου παρέμεινε στη φυλακή για σχεδόν έναν χρόνο και μισό, και που αγωνίζεται σήμερα για την τρίτη θέση.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης