Μία Νορβηγίδα τουρίστρια στην πολιτεία Κεράλα της Ινδίας δήλωσε την Παρασκευή ότι της ζητήθηκε να φύγει από τη χώρα αφού συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά του αμφιλεγόμενου νόμου για την παροχή υπηκοότητας σε μη μουσουλμάνους πρόσφυγες.

Πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση Ευρωπαίου που απελαύνεται αυτή την εβδομάδα από την Ινδία για τον λόγο αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γιάνε- Μέτε Γιόχανσον, 71 ετών, κατήγγειλε ότι η αστυνομία «την διαβεβαίωσε προφορικά» ότι μπορεί να συμμετάσχει στις ειρηνικές διαδηλώσεις κατά του νόμου αυτού, ο οποίος, όπως αναφέρουν οι επικριτές του, κάνει διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων και έχει προκαλέσει μεγάλο κύμα διαμαρτυριών στην Ινδία.

Όμως την Πέμπτη «αξιωματούχοι της υπηρεσίας μετανάστευσης της Ινδίας ήρθαν στο ξενοδοχείο μου για να με ανακρίνουν (…) Σήμερα ήρθαν και πάλι στο ξενοδοχείο μου για να μου ζητήσουν να φύγω από τη χώρα, απειλώντας με ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσουν νομική διαδικασία εναντίον μου και θα με απελάσουν», πρόσθεσε η Νορβηγίδα.

Η τουρίστρια είχε αναρτήσει στο Facebook φωτογραφίες από διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην πολιτεία Κεράλα. Επεσήμανε ότι θα αναχωρήσει από την Ινδία το βράδυ της Παρασκευής για το Ντουμπάι, από όπου θα πάρει το αεροπλάνο για τη Σουηδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ζήτησα για μια εξήγηση και κάτι γραπτό. Μου είπαν ότι δεν πρόκειται να μου δώσουν κάτι γραπτά», τόνισε στο Facebook.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της υπηρεσίας μετανάστευσης της Ινδίας, η Γιόχανσον «παραβίασε τους όρους της βίζας της».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένας Γερμανός φοιτητής της Φυσικής, που είχε πάει στο πανεπιστήμιο του Τσενάι στο πλαίσιο ανταλλαγής φοιτητών, επίσης αναγκάστηκε από τις Αρχές να φύγει από την Ινδία αφού συμμετείχε σε διαδήλωση και συνέκρινε τον νόμο με την αντιεβραϊκή νομοθεσία στη ναζιστική Γερμανία, μετέδωσε το ινδικό πρακτορείο PTI.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τον Γιάκομπ Λίντενταλ να κρατά ένα πανό το οποίο έγραφε: «1933-1945: το έχουμε ξαναζήσει αυτό».

«Μετά τη ναζιστική περίοδο, πολλοί άνθρωποι δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για τη γενοκτονία και τις ωμότητες ή δήλωσαν ότι παρακολουθούσαν απλώς απαθείς», δήλωσε ο νεαρός στη Deutsche Welle.

«Οπότε θεωρώ καθήκον να μάθουμε από αυτά τα μαθήματα και να μην είμαστε απλοί παρατηρητές όταν συμβαίνουν πράγματα τα οποία μοιάζει να μας οδηγούν σε πιθανόν επικίνδυνα γεγονότα», συνέχισε ο Λίντενταλ.

Οι Αρχές της Ινδίας δεν έχουν σχολιάσει επισήμως την υπόθεση του Γερμανού φοιτητή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης