Την τελευταία της πνοή άφησε μια Ινδή νοσοκόμα, η οποία είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης τη δεκαετία του ’70 και παρέμενε έκτοτε σε κώμα για 42 χρόνια.

Η Αρούνα Σανμπάουνγκ παρέμενε σε κώμα για 42 χρόνια ύστερα από τη σεξουαλική της κακοποίηση σε νοσοκομείο της ΒομβάηςΗ τραγική ιστορία της Αρούνα Σανμπάουνγκ (Aruna Shanbaug) ξεκίνησε το 1973 όταν κακοποιήθηκε σεξουαλικά εν ώρα υπηρεσίας από υπάλληλο καθαριότητας σε νοσοκομείο της Βομβάης. Ο δράστης επιχείρησε να τη στραγγαλίσει με αλυσίδες. Έχοντας υποστεί βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, διατηρείτο στη ζωή τρεφόμενη με σωληνάκι από τη μύτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο θάνατός της οφείλεται σε λοίμωξη του αναπνευστικού. Οι συγγενείς της είχαν επανειλημμένα υποβάλει αίτημα για ευθανασία στις δικαστικές αρχές, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το 2011 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας άναψε οριστικά «κόκκινο» στις προσπάθειες αυτές.

«Το τραυματισμένο πουλάκι μου τελικά πέταξε μακριά. Και έδωσε στην Ινδία πριν φύγει από τη ζωή έναν νόμο για την παθητική ευθανασία» δήλωσε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πίνκι Βιράνι, που έγραψε την «Ιστορία της Αρούνα».

Η συγκεκριμένη υπόθεση φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο το φλέγον ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών στην Ινδία. Το «χαλαρό» νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την παραδειγματική τιμωρία των δραστών, με αποτέλεσμα ο αριθμός των επιθέσεων κατά ανυπεράσπιστων γυναικών να παραμένει μεγάλος στην ασιατική χώρα. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, το θύμα αναγκάζεται να παντρευτεί τον δράστη προκειμένου να «ξεπλύνει» την ντροπή της οικογένειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης