Οι αρχές της Ινδίας απαγόρευσαν τις συναθροίσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, περιλαμβανομένου του κέντρου του Νέου Δελχί, μετά τις εκκλήσεις των επικριτών του νόμου περί παροχής υπηκοότητας σε μη μουσουλμάνους πρόσφυγες για μια ημέρα κινητοποιήσεων.

Σήμερα τέθηκε σε ισχύ το άρθρο που απαγορεύει κάθε συνάθροιση περισσότερων από τεσσάρων ανθρώπων, κυρίως σε πολλές συνοικίες του Νέου Δελχί, της Χάιντεραμπάντ, της Τσενάι καθώς και σε ολόκληρη τη Μπενγκαλόρ, την Αχμενταμπάντ και τη Μανγκαλόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου οι συναθροίσεις απαγορεύονται σε όλο το κρατίδιο Ούταρ Πραντές, το πιο πολυπληθές της Ινδίας με περισσότερους από 200 εκατομμύρια κατοίκους, και σε πολλά κρατίδια της βορειοανατολικής Ινδίας, όπου στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του νόμου αυτού έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Το κίνημα διαμαρτυρίας, στο οποίο συμμετέχουν κυρίως μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας η οποία αποτελεί το 14% δηλαδή 1,3 δισεκατομμύριο Ινδοί, διαρκεί από την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά κινήματα που έχει αντιμετωπίσει η ινδουιστική, εθνικιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, από το 2014 που ανέλαβε την εξουσία.

Ο νόμος, που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το ινδικό κοινοβούλιο, διευκολύνει την παροχή της ινδικής υπηκοότητας σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές με την προϋπόθεση ότι δεν είναι μουσουλμάνοι. Οι επικριτές του καταγγέλλουν ότι προάγει τις διακρίσεις και είναι αντίθετος στο Σύνταγμα της Ινδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα το πρωί μπροστά από το Κόκκινο Οχυρό στην παλιά πόλη του Δελχί, σημείο από το οποίο θα ξεκινούσε μία πορεία, εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί και έβαζαν σε λεωφορεία κάποιους διαδηλωτές που έφταναν εκεί.Περίπου 12 σταθμοί του μετρό στην ινδική πρωτεύουσα είχαν κλείσει.

Στο Ουτάρ Πραντές «ζητάμε από τους γονείς να συμβουλεύσουν τα παιδιά τους» να μην πάνε να διαδηλώσουν, ανακοίνωσε ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας.

Στο γειτονικό κρατίδιο Μπιχάρ, όπου η απαγόρευση των συναθροίσεων είναι σε ισχύ σε πολλές συνοικίες, χιλιάδες υποστηρικτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν σε διάφορές περιοχές, κλείνοντας δρόμους και εμποδίζοντας τη διέλευση τρένων.

Εξάλλου έχει μπλοκαριστεί η πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε πολλές πόλεις με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό του Ουτάρ Πραντές και άλλων κρατιδίων της βορειοανατολικής Ινδίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης