Αυξάνονται οι διαδηλώσεις στην Ινδία καθώς οι πολίτες εναντιώνονται στην απόφαση του πρωθυπουργού που με νόμο διευκολύνει την απόκτηση της ινδικής ιθαγένειας από μη μουσουλμάνους πρόσφυγες.

Οι διαδηλώσεις μέχρι πρότινος είχαν επικεντρωθεί στη βορειοανατολική Ινδία και έχουν κοστίσει ως τώρα τη ζωή σε έξι ανθρώπους. Από το βράδυ της Κυριακής οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν σε πολλά πανεπιστήμια, μετά και τις ταραχές που ξέσπασαν νωρίτερα την ίδια ημέρα στο πανεπιστήμιο Τζαμία Μιλία Ισλαμία.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και επιτέθηκαν στο πλήθος με γκλομπ, ενώ οι διαδηλωτές κατηγορήθηκαν ότι πυρπόλησαν τέσσερα λεωφορεία και δύο αστυνομικά οχήματα. Εξάλλου στη δημοσιότητα ήρθαν βίντεο που δείχνουν σκηνές χάους μέσα από το ίδιο το πανεπιστήμιο, με αιμόφυρτους φοιτητές.

Σύμφωνα με τον ινδικό Τύπο, περίπου 100 φοιτητές και περίπου άλλοι 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Ακόμη 50 άνθρωποι συνελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι το πρωί της Δευτέρας, αφού πέρασαν τη νύχτα σε κελιά. 

Καταδίκη των βιαιοτήτων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ινδικό κοινοβούλιο ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα τον νόμο που διευκολύνει την παροχή ινδικής ιθαγένειας σε μη μουσουλμάνους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν, που προέρχονται από διωκόμενες μειονότητες.

Σύμφωνα με τους επικριτές του, ο νόμος αυτός εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της ινδουιστικής, εθνικιστικής κυβέρνησης Μόντι να περιθωριοποιήσει τη μουσουλμανική μειονότητα της Ινδίας που μετρά 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επεσήμανε ότι ο νόμος «προάγει τις διακρίσεις».

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα μουσουλμανικό κόμμα έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, με το επιχείρημα ότι ο νόμος είναι αντίθετος με το Σύνταγμα και τις κοσμικές παραδόσεις της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης