Σαρωτική νίκη κατήγαγε ο Ινδός απερχόμενος πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος επιβεβαίωσε χθες την επικράτηση του εθνικιστικού ινδουιστικού κόμματός του στις εκλογές της χώρας και δεσμεύτηκε να εργαστεί «μαζί» με όλους για μια «ισχυρή» Ινδία.

«Μαζί προοδεύουμε. Μαζί ευημερούμε. Μαζί θα χτίσουμε μια Ινδία ισχυρή και ανοιχτή. Η Ινδία κερδίζει για άλλη μια φορά!» δήλωσε ο 68χρονος πρωθυπουργός μετά τη θριαμβευτική είσοδό του στην έδρα του Κόμματός του Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP, Κόμμα του Ινδικού Λαού) στο Νέο Δελχί, ενώ τον έραιναν με ροδοπέταλα και τον επευφημούσαν οι υποστηρικτές του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες το βράδυ από την Εκλογική Επιτροπή της Ινδίας ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση, το BJP του Μόντι οδεύει προς μια ακόμη μεγαλύτερη νίκη από αυτήν του 2014, εξασφαλίζοντας 303 έδρες –απόλυτη πλειοψηφία– από τις 543 της κάτω βουλής του κοινοβουλίου για μια 5ετή θητεία, μετά την τεράστια εκλογική διαδικασία που διεξήχθη στην Ινδία, η οποία διήρκεσε έξι εβδομάδες.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Κογκρέσο, αναμένεται να κερδίσει μόνο περίπου 50 εκλογικές περιφέρειες. Πρόκειται για μια οδυνηρή ήττα για το πολιτικό αυτό κόμμα που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Ινδία μετά την ανεξαρτησία της, το 1947. Ο ηγέτης του Ραχούλ Γκάντι αναγνώρισε την ήττα του και συνεχάρη τον Μόντι.

Η τωρινή εκλογική συντριβή του, μια από τις χειρότερες ήττες στην ιστορία του κόμματος, η οποία έρχεται πέντε χρόνια μετά την ταπείνωση που υπέστη και το 2014 από το BJP, δημιουργεί τον κίνδυνο να βυθίσει σε μια νέα κρίση το κίνημα αυτό που ιδρύθηκε το 1885.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ένδειξη του μεγέθους της ήττας του Γκάντι ήταν η απώλεια ακόμη και της οικογενειακής του περιφέρειας του Αμέτι, στο Ούταρ Πραντές, στη βόρεια Ινδία, που αποτελεί παραδοσιακό προπύργιο των Νεχρού-Γκάντι. Ωστόσο, ο Γκάντι κέρδισε έδρα στο κοινοβούλιο, καθώς ήταν παράλληλα υποψήφιος σε εκλογική περιφέρεια της Κεράλα, στη νότια Ινδία.

«Η προεκλογική εκστρατεία (του Κογκρέσου) ήταν καταστροφική και τώρα απειλείται ακόμη και η ύπαρξή τους», σύμφωνα με τον Χάρτος Σινγκ Μπαλ, δημοσιογράφο του πολιτικού ρεπορτάζ του περιοδικού «The Caravan».

Το BJP καταλάμβανε στο προηγούμενο κοινοβούλιο 284 έδρες. Είναι η πρώτη φορά σε πέντε δεκαετίες που ένας απερχόμενος πρωθυπουργός επανεκλέγεται με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Στην ομιλία του ενώπιον των υποστηρικτών του ο Μόντι εξήρε αυτήν την τεράστια εκλογική διαδικασία των έξι εβδομάδων, λέγοντας ότι «αντανακλά την προσήλωση του λαού στη δημοκρατία».

Από τα αστέρια του Μπόλιγουντ έως τους ταπεινούς πλανόδιους μικροπωλητές, από τους αγρότες της πεδιάδας του Γάγγη έως τους μεγιστάνες του πλούτου, το 67% των 900 εκατομμυρίων ψηφοφόρων της Ινδίας πήρε μέρος σε μια διαδικασία κολοσσιαίων διαστάσεων από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη ψηφοφορία που διεξήχθη στην ιστορία του πλανήτη.

«Ολόκληρος ο κόσμος θα πρέπει να την λάβει υπ’ όψιν του και να αναγνωρίσει τη δημοκρατική δύναμη της Ινδίας» πρόσθεσε ο Ινδός πρωθυπουργός, η πρώτη θητεία του οποίου επικεφαλής αυτού του έθνους των 1,3 δις κατοίκων σηματοδοτήθηκε ωστόσο από πολιτικοθρησκευτική ένταση και πόλωση της κοινωνίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον Μόντι για τη «μεγάλη» νίκη του. «Σπουδαία πράγματα αναμένεται να παράξει η ινδοαμερικανική συνεργασία με την επιστροφή του πρωθυπουργού Μόντι στα ηνία» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν ανάμεσα στους ηγέτες που τηλεφώνησαν στον Μόντι για να τον συγχαρούν προτού ακόμη εκδοθούν τα επίσημα αποτελέσματα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Τον Μόντι συνεχάρη με μήνυμά του στο Twitter και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ίμραν Χαν, η χώρα του οποίου αντιμετώπισε σοβαρή κρίση με την Ινδία στις αρχές της χρονιάς, η οποία προχώρησε έως το σημείο να υπάρξουν ακόμη και αερομαχίες μεταξύ των πολεμικών αεροποριών των δύο χωρών πάνω από την αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ.

«Προσδοκώ να συνεργαστώ μαζί σας για την ειρήνη, την πρόοδο και την ευημερία στη νότια Ασία» ανέφερε στο μήνυμά του ο Χαν, ενώ ο Μόντι τον ευχαρίστησε για τις «ευχές» του, προσθέτοντας ότι και αυτός θέλει ειρήνη στην περιοχή.

Η ανταλλαγή αυτή μηνυμάτων έγινε μερικές ώρες μετά τη δοκιμή από το Πακιστάν ενός βαλλιστικού πυραύλου που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή. Η Ινδία είχε πραγματοποιήσει δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου κρουζ την Τετάρτη.

Σήμερα ο Μόντι αναμένεται να έχει συνομιλίες για τον σχηματισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου του.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης