Το κοινοβούλιο της Ινδονησίας ενέκρινε την Πέμπτη την απονομή χάρης σε μια γυναίκα η οποία φυλακίστηκε αφού κατέγραψε τα άσεμνα τηλεφωνήματα που δεχόταν από το αφεντικό της, σε μια υπόθεση που είχε προκαλέσει οργή αλλά και προειδοποιήσεις ότι θα αποθαρρύνει τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων να καταγγέλλουν τους δράστες.

Ο πρόεδρος της χώρας Τζόκο Ουιντόντο έδωσε χάρη στην Μπάικ Νούριλ Μάκουν αφού εκείνη εξάντλησε όλα τα νομικά μέσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έγκριση του κοινοβουλίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα την ώρα που η γυναίκα αυτή, μητέρα τριών παιδιών που βρισκόταν στην αίθουσα, κάλυψε το πρόσωπό της με τα χέρια της και φίλησε το πάτωμα.

Ο Έρμα Σουριάνι Ράνικ, μέλος του κοινοβουλίου, διάβασε την ανακοίνωση που επιβεβαίωνε την απόφαση του σώματος και ανέφερε ότι στην υπόθεση αυτή «η Μπάικ Νούριλ είναι το πραγματικό θύμα, και όχι ο δράστης».

Η Μάκουν, που εργαζόταν σε σχολείο στο νησί Λομπόκ, κατέγραψε κάποια αποσπάσματα από τα άσεμνα τηλεφωνήματα που δεχόταν από τον διευθυντή του σχολείου το 2012, χωρίς εκείνος να το γνωρίζει, αφού παραπονέθηκε ότι είναι θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια έδωσε τις ηχογραφήσεις σε τρίτο πρόσωπο και τις διένειμε με ένα στικάκι. Το αποτέλεσμα ήταν ο διευθυντής να χάσει τη δουλειά του, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Το 2015 ο διευθυντής κατήγγειλε τη Μάκουν στην αστυνομία και της απαγγέλθηκαν κατηγορίες βάσει της νομοθεσίας για διανομή πορνογραφικού υλικού.

Αν και πρωτοβάθμιο δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση, οι εισαγγελείς απευθύνθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι μηνών στη Μάκουν και πρόστιμο 500 εκ. ρουπιών (περίπου 32.000 ευρώ).

Η Σρι Νουρχερβάρι της Επιτροπής κατά της Βίας Εναντίον Γυναικών δήλωσε ότι αν και η χάρη που δόθηκε στη Μάκουν την απαλλάσσει από την ποινή που της επιβλήθηκε, δεν βοηθά στην καταπολέμηση του προβλήματος της σεξουαλικής παρενόχλησης στην Ινδονησία.

Τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί ένας αριθμός προβεβλημένων υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης στην Ινδονησία, με τους ακτιβιστές να επισημαίνουν ότι αποδεικνύουν πως συχνά τα θύματα τιμωρούνται επειδή μιλούν για τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί.

Η Ινδονησία, η πιο πολυπληθής μουσουλμανική χώρα, είναι ιδιαίτερα συντηρητική.

Αν και κάποιες γυναίκες έχουν αναφερθεί στη σεξουαλική παρενόχληση που έχουν δεχθεί στο πλαίσιο του κινήματος #MeToo, σε γενικές γραμμές οι γυναίκες στην Ινδονησία δεν συνηθίζουν να μιλούν για τις παρενοχλήσεις ή τις κακοποιήσεις που υφίστανται.

«Εδώ αντιμετωπίζουμε διαφορετικούς κινδύνους όταν μιλάμε για οτιδήποτε έχει σχέση με τη σεξουαλικότητα», δήλωσε η Καρτίκα Τζάζα, καλλιτέχνης και θύμα βιασμού, υπέρμαχος της ισότητας των δύο φύλων.

«Είτε πρόκειται για τη σεξουαλική βία είτε όταν απλώς μιλάμε για το σεξ, πιστεύω ότι οι κανόνες εδώ με κάποιο τρόπο τιμωρούν τις γυναίκες», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης