Ινδονησία: Δρομολογείται η απαγόρευση γάμων μεταξύ ανηλίκων

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Απριλίου 2018, 12:28
Ινδονησία: Δρομολογείται η απαγόρευση γάμων μεταξύ ανηλίκων
Η Ινδονησία κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης γάμων παιδιών, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Αφορμή στάθηκε μια φωτογραφία νιόπαντρου ζευγαριού εφήβων, η οποία έγινε viral μέσω των social media.

Η Ινδονησία, η πιο πολυπληθής μουσουλμανική χώρα του κόσμου, είναι μεταξύ των 10 κρατών με τον μεγαλύτερο αριθμό κοριτσιών που παντρεύονται προτού γίνουν 18, σύμφωνα με την οργάνωση Girls not Brides.

Η φωτογραφία ενός 15χρονου αγοριού και ενός 14χρονου κοριτσιού που προσπαθούν να δηλώσουν τον γάμο τους στο νησί Σουλαουέσι έχει γίνει από την προηγούμενη εβδομάδα viral στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, τροφοδοτώντας νέα πίεση στην κυβέρνηση της χώρας να σταματήσει αυτήν την πρακτική.Ο πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο έχει συμφωνήσει να υπογράψει διάταγμα με το οποίο θα απαγορεύονται οι γάμοι παιδιών, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Προστασίας Παιδιών και Ενδυνάμωσης Γυναικών στο Thomson Reuters Foundation.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες, όμως η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι θα διεξαχθεί δημόσιος διάλογος για το θέμα. Το υπουργείο ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση να αυξήσει την κατώτατη νόμιμη ηλικία γάμου στα 20 έτη για τα κορίτσια και στα 22 για τα αγόρια.

Βάσει της νομοθεσίας στην Ινδονησία τα κορίτσια μπορούν να παντρευτούν από την ηλικία των 16 ετών και τα αγόρια από τα 19 τους, αν οι γονείς τους δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Αν το επιτρέψουν τα θρησκευτικά δικαστήρια, τα κορίτσια μπορούν να παντρευτούν σε ακόμη μικρότερη ηλικία.

Ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών τονίζουν ότι η απαγόρευση των γάμων παιδιών έχει ήδη καθυστερήσει.

«Ο γάμος παιδιών είναι μια μορφή σεξουαλικής βίας» δήλωσε η Νίνικ Ραχάγου, μία από τις γυναίκες μουσουλμάνες ιερωμένους που εξέδωσαν πέρυσι μια άνευ προηγουμένου κοινή φάτουα κατά του γάμου παιδιών.

«Ο γάμος παιδιών έχει φτάσει σε πολύ ανησυχητικά επίπεδα στην Ινδονησία. Αν δεν δράσουμε αρκετά γρήγορα, θα καταστρέψει το μέλλον των παιδιών μας» τόνισε η Ραχάγου.

Ο Αντρέας Χάρσονο του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) εκτίμησε ότι η δέσμευση της κυβέρνησης της Ινδονησίας είναι «θαρραλέα», όμως πρόσθεσε ότι πρέπει να αναληφθεί δράση χωρίς καθυστερήσεις.

Οι ακτιβιστές επισημαίνουν ότι η φτώχεια και η παράδοση εξακολουθούν να αποτελούν τις βασικότερες αιτίες που οι γάμοι παιδιών είναι τόσο συχνοί στην Ινδονησία.

Ένα στα τέσσερα κορίτσια παντρεύεται προτού γίνει 18 ετών, σύμφωνα με την Unicef. Κατά μέσο όρο, περισσότερα από 3.500 κορίτσια παντρεύονται καθημερινά στην Ινδονησία.

Παγκοσμίως, 12 εκατομμύρια κορίτσια παντρεύονται κάθε χρόνο, καταγγέλλει η οργάνωση Girls Not Bride, γεγονός που θα καθιστά πιο ευάλωτα στην εκμετάλλευση, τη σεξουαλική βία, την ενδοοικογενειακή βία και τον θάνατο την ώρα του τοκετού.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Απριλίου 2018, 12:55