Η ινδονησιακή κυβέρνηση τιμώρησε 23 εταιρείες για την πρόκληση των εκτεταμένων δασικών πυρκαγιών που προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές και τύλιξαν τη Νοτιοανατολική Ασία με ένα παχύ στρώμα καπνού.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών του Υπουργείου Δασοκομίας, Μπροτέστες Παντζαϊτάν, 33 ακόμα εταιρείες είναι υπό έλεγχο και αναμένουν τις αποφάσεις σχετικά με πιθανές κυρώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπουργός Δασοκομίας Σίτι Νουρμπάγια ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συνολικά 56 εταιρείες συμμετείχαν στις δραστηριότητες εκχέρσωσης που οδήγησαν στις πυρκαγιές.

Οι 23 από αυτές, κυρίως εταιρείες φυτειών φοινικέλαιου και ξυλοπολτού που λειτουργούν στη Σουμάτρα και το Βόρνεο, δέχτηκαν ποινές που κυμαίνονται από διοικητικές κυρώσεις έως και ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, τρεις εταιρείες έκλεισαν καθώς οι άδειές τους ανακλήθηκαν οριστικά, ενώ οι άδειες άλλων 16 εταιρειών ανεστάλησαν και τέσσερις εταιρείες τέθηκαν υπό στενή παρακολούθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν ετήσιο πρόβλημα στην Ινδονησία από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, αλλά φέτος ήταν οι χειρότερες από το 1997, καθώς εξαπλώθηκαν σε εκτάσεις σχεδόν 25 εκατομμύρια στρεμμάτων.

Πέρα από την οικολογική καταστροφή, οι πυρκαγιές προκάλεσαν 21 θανάτους και αναπνευστικά προβλήματα σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι οι πυρκαγιές οδήγησαν σε ζημιές 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην οικονομία της Ινδονησίας, υπερδιπλάσιες από τα ποσά που δαπανήθηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών μετά το τσουνάμι του 2004.

Εξάλλου, ο αρχηγός της αστυνομίας στρατηγός Μπαντροντίν Χέιτι δήλωσε ότι η αστυνομία ερευνά 301 περιπτώσεις πυρκαγιών από ιδιώτες και εταιρείες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης