Οι αρχές της Ινδονησίας ήραν την προειδοποίηση για τσουνάμι που είχαν εκδώσει για το νησί της Σουμάτρας μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό που έπληξε τα δυτικά παράλια του νησιού, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι TVRI επικαλούμενο έναν αξιωματούχο της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Εκτός από την Ινδονησία, προειδοποίηση για τσουνάμι σε περιοχές των δυτικών ακτών της εξέδωσε και η Αυστραλία, όμως την ακύρωσε έπειτα από λίγα λεπτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ινδονησιακές αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι υπήρχε κίνδυνος να πληγούν από παλιρροϊκά κύματα οι επαρχίες της Δυτικής Σουμάτρας, της Βόρειας Σουμάτρας και του Άτσεχ.

Μια πολύ ισχυρή και ρηχή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,9 βαθμών έπληξε σήμερα τα δυτικά παράλια της Σουμάτρας, στην Ινδονησία, ανακοίνωσε το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 808 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Παντάνγκ. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 10 χιλιόμετρα.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 18.50 τοπική ώρα (14.50 ώρα Ελλάδας) και προκάλεσε πανικό στην Παντάνγκ όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητή.

Πληροφορίες για νεκρούς

Αξιωματούχος της υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης είπε στο πρακτορείο Reuters ότι υπάρχουν νεκροί, χωρίς να αναφέρει τον ακριβή αριθμό.

Ο Ιερώνυμος Γκούρου, αναπληρωτής επικεφαλής των επιχειρήσεων της υπηρεσίας, είπε στο Reuters: «Υπάρχουν κάποιοι που έχουν πεθάνει».

Ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν νεκροί, σημειώνοντας ότι τέτοια επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες όπου πολίτες βγήκαν στο δρόμο μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός αρχικώς είχε εκτιμηθεί στα 8,2 Ρίχτερ και αργότερα στα 7,9. Το εστιακό του βάθος ήταν 24 χιλιόμετρα.

Το επίκεντρο της δόνησης

Η Ινδονησία και ιδίως η επαρχία Άτσεχ είχε πληγεί από το τσουνάμι του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό που προκλήθηκε από ένα σεισμό μεγέθους 9,1 βαθμών.

Στις 26 Δεκεμβρίου 2004 ένα κύμα που έφτανε σε ύψος ακόμη και τα 17,4 μέτρα σάρωσε περισσότερες από δώδεκα χώρες και έσβησε από τον χάρτη ολόκληρες κοινότητες. Μόνο στο Άτσεχ σκοτώθηκαν 126.741 άνθρωποι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης