Σχεδόν 300 πρόσφυγες Ροχίνγκια έφτασαν το πρωί της Δευτέρας στην επαρχία Άτσεχ του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας, έπειτα από μήνες στη θάλασσα, ανακοίνωσε αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού.

Τα μεσάνυχτα που έφτασαν στην ακτή, οι κάτοικοι της περιοχής τούς προσέφεραν καταφύγιο σε καλύβες στην πόλη Λοκσεουμάουε, δήλωσε ο Μουχάμαντ Ουάλι, επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι εξ αυτών πέρασαν έξι μήνες στη θάλασσα» πρόσθεσε ο Ουάλι. «Είναι αδύναμοι και κάποιοι από αυτούς είναι άρρωστοι» επισήμανε.

Μεταξύ των προσφύγων είναι 102 άνδρες, 181 γυναίκες και 14 παιδιά. Ένα 13χρονο παιδί που ήταν άρρωστο διακομίστηκε σε νοσοκομείο, διευκρίνισε ο Ρόνι Μαχέντρα, αξιωματούχος του στρατού.

Οι πρόσφυγες υποβλήθηκαν σε τεστ για τον κορωνοϊό, πρόσθεσε ο ίδιος. «Στη συνέχεια η τοπική κυβέρνηση θα αναζητήσει κατάλληλο μέρος για να τους στεγάσει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ομάδα Ροχίνγκια, μιας μουσουλμανικής μειονότητας που υφίσταται διώξεις στη Μιανμάρ, που φτάνει στην Ινδονησία από το 2015, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Η Κρις Λέουα, διευθυντής του Arakan Project, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που ασχολείται με την κρίση των Ροχίνγκια, επισήμανε ότι οι πρόσφυγες αυτοί είχαν αναχωρήσει από το νότιο Μπανγκλαντές στα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου με προορισμό τη Μαλαισία.

Όμως οι αρχές στη Μαλαισία αλλά και την Ταϊλάνδη τούς απώθησαν, πρόσθεσε, καθώς αυστηροποίησαν τους ελέγχους στα σύνορά τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη συνέχεια διακινητές τούς χώρισαν σε αρκετές βάρκες και κάποιοι από τους πρόσφυγες κατάφεραν να φτάσουν στη Μαλαισία και την Ινδονησία τον Ιούνιο, όμως αρκετοί εξ αυτών παρέμεναν στη θάλασσα ως χθες το βράδυ.

Οι διακινητές πήραν τηλέφωνο τις οικογένειες των προσφύγων ζητώντας τους να τους δώσουν χρήματα τις εβδομάδες προτού φτάσουν στην ακτή, εξήγησε η Λέουα.

«Οι διακινητές φαινόταν να μη θέλουν να τους αποβιβάσουν διότι δεν είχαν λάβει χρήματα από όλους. Ουσιαστικά τους κρατούσαν ομήρους στη βάρκα» ανέφερε.

Τον Ιούνιο περίπου 100 Ροχίνγκια, κυρίως γυναίκες και παιδιά, είχαν φτάσει στην περιοχή έπειτα από ένα επικίνδυνο ταξίδι που διήρκεσε τέσσερις μήνες. Τότε είχαν διηγηθεί ότι αναχώρησαν από καταυλισμό προσφύγων στο Μπανγκλαντές, όπου ζούσαν αφού έφυγαν από τη Μιανμάρ για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού της κυρίως βουδιστικής χώρας.

Τον Ιούλιο οι αρχές της Μαλαισίας είχαν ανακοινώσει ότι εντόπισαν 26 πρόσφυγες Ροχίνγκια σε ένα νησί, παρά τους φόβους ότι αυτοί είχαν πνιγεί.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια ζουν σε άθλιες συνθήκες σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς προσφύγων στο Μπανγκλαντές. Η Ινδονησία και η Μαλαισία, δύο μουσουλμανικές χώρες, είναι αυτές στις οποίες κυρίως θέλουν να πάνε οι Ροχίνγκια.

Όμως λόγω της πανδημίας Covid-19 πολλές χώρες της περιοχής, ανάμεσά τους και η Μαλαισία, έχουν ενισχύσει τους ελέγχους στη θάλασσα και εμποδίζουν την αποβίβαση των πλοιαρίων που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης