Ιντερπόλ: Σώθηκαν 85 παιδιά από δίκτυο παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων στο Σουδάν

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018, 12:50
Ιντερπόλ: Σώθηκαν 85 παιδιά από δίκτυο παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων στο Σουδάν
Οι σουδανικές Αρχές εξάρθρωσαν στα τέλη Αυγούστου στο Χαρτούμ δίκτυο παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, σώζοντας 94 άτομα, εκ των οποίων τα 85 ήταν παιδιά και ορισμένα από αυτά εργάζονταν σε παράνομα χρυσωρυχεία, ανακοίνωσε σήμερα η Ιντερπόλ.

Η «Επιχείρηση Σαουιγιάν», η οποία διεξήχθη από τις 26 έως τις 30 Αυγούστου, επέτρεψε τη σύλληψη 12 γυναικών και δύο ανδρών σε ευρεία επιχείρηση που πραγματοποίησε η τοπική αστυνομία, με την υποστήριξη της Ιντερπόλ, η οποία είχε στόχο «πολλά νευραλγικά σημεία» της πόλης, όπως το διεθνές αεροδρόμιο και τα υπαίθρια χρυσωρυχεία στο ανατολικό της τμήμα, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η Ιντερπόλ.

Οι συλληφθέντες είναι ύποπτοι ότι ανήκουν σε εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες εκμεταλλεύονται εμπορικά «τη λαθρομετανάστευση, την παιδική εργασία και την εξαναγκαστική επαιτεία».

«Η ποικιλία εθνικοτήτων μεταξύ των ανθρώπων που διασώθηκαν (Σουδάν, Νότιο Σουδάν, Τσαντ, Δημοκρατία του Κονγκό, Ερυθραία, Νίγηρας κ.λπ.) δείχνει σε ποιο σημείο η εκμετάλλευση και η λαθραία διακίνηση ανθρωπίνων όντων συνιστούν ένα πρόβλημα πραγματικά διακρατικό που χρήζει συντονισμένης διεθνούς απάντησης» δήλωσε ο Τιμ Μόρις, γενικός διευθυντής των αστυνομικών υπηρεσιών της Ιντερπόλ.

Πολλά ανήλικα θύματα του δικτύου αυτού βρέθηκαν σε παράνομα χρυσωρυχεία, όπου εργάζονταν υπό «ακραίες συνθήκες». Παιδιά, ορισμένα ηλικίας «μόλις 10 ετών», βρέθηκαν να χειρίζονται επικίνδυνες χημικές ουσίες, όπως «υδράργυρο ή υδροκυάνιο».

Κατά την επιχείρηση αυτή κατασχέθηκαν επίσης 20.000 δολάρια (περίπου 17.325 ευρώ), ένα μέρος των οποίων μπορεί να προήλθε από την «καταβολή λύτρων» μετά την απαγωγή ενός μετανάστη, ο οποίος βρισκόταν μεταξύ των θυμάτων του δικτύου που εξαρθρώθηκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Για την «Επιχείρηση Σαουιγιάν» κινητοποιήθηκαν 200 Σουδανοί αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων αυτές της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων και της προστασίας της παιδικής ηλικίας, όπως και το τοπικό γραφείο της Ιντερπόλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018, 12:50