Ιορδανια: Αντιδράσεις για τον ανασχηματισμό

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011, 18:49
Ιορδανια: Αντιδράσεις για τον ανασχηματισμό
Στον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας, Μααρούφ Μπαχίτ, προκαλώντας την οργή της ισλαμικής αντιπολίτευσης που ζητούσε την παραίτησή του, κατηγορώντας τον για διαφθορά.

Με διάταγμά του ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας ενέκρινε τον ανασχηματισμό, τον πρώτο μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης τον Φεβρουάριο. Στη νέα κυβέρνηση περιλαμβάνονται εννέα νέοι υπουργοί ενώ δύο άλλοι άλλαξαν υπουργείο.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Petra, νέος υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει ο Μάζεν Σάκετ, στη θέση του Σαάντ Χάγιελ Σρουρ. Υπουργός πληροφοριών διορίστηκε ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της υπηρεσίας εκδόσεων και Τύπου, Αμπντάλα Άμπου Ρουμάν. Οι Ιμπραχίμ Ομούς και Αμπντελατίφ Ουρέικατ ανέλαβαν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας μετά την παραίτηση, τον Μάιο, των προκατόχων τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή δόθηκε άδεια σε έναν επιχειρηματία, κατηγορούμενο για διαφθορά, να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για λόγους υγείας.

«Ο ανασχηματισμός περιφρονεί τους χιλιάδες Ιορδανούς που διαδήλωναν ζητώντας μεταρρυθμίσεις, την παραίτηση της κυβέρνησης, τη διάλυση του κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή εκλογών», δήλωσε ο Χάμζα Μανσούρ, ο επικεφαλής του Ισλαμικού Μετώπου Δράσης (FAI), του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος.

Το FAI, μαζί με άλλα κόμματα και κινήματα, ζητούν επίσης την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου και να εκλέγεται ο πρωθυπουργός, αντί να διορίζεται από το βασιλιά. «Ο ανασχηματισμός είναι άχρηστος. Η κυβέρνηση έχει γίνει βάρος για το πολιτικό σύστημα. Έτσι δεν θα ενισχυθεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης. Το θέμα δεν είναι να αλλάζουν τα ονόματα αλλά οι πολιτικές. Ο λαός θέλει την παραίτηση της κυβέρνησης», σχολίασε ο Μοχάμαντ Μάσρι, πολιτικός αναλυτής στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Ιορδανίας.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011, 18:54