Ιορδανία: Ο βασιλιάς Αμπντάλα ανησυχεί για την «επανεμφάνιση» του ΙΚ σε Συρία και Ιράκ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020, 10:33
Ιορδανία: Ο βασιλιάς Αμπντάλα ανησυχεί για την «επανεμφάνιση» του ΙΚ σε Συρία και Ιράκ

Το Ισλαμικό Κράτος επανεγκαταστάθηκε στη νοτιοανατολική Συρία και στο δυτικό Ιράκ, προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24 o βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο οποίος σύντομα θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες, το Στρασβούργο και το Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ο Αμπντάλα επιθυμεί να συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους του τον καλύτερο τρόπο «να πέσουν οι τόνοι» στην περιοχή μετά την όξυνση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η επανεμφάνιση και η άνοδος της ισχύος του ΙΚ στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς, όχι μόνο στη νοτιοανατολική Συρία, αλλά και στο δυτικό Ιράκ» επεσήμανε.

«Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει πρόβλημα για τη Βαγδάτη και εμείς θα πρέπει να είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε τους Ιρακινούς να αντιμετωπίσουν αυτήν την απειλή που μας αφορά όλους, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και την Ευρώπη και όλο τον κόσμο» εκτίμησε ο βασιλιάς της Ιορδανίας.

Στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει ο Αμπντάλα με τους Ευρωπαίους θα είναι επίσης η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. «Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι υπάρχει αποκλιμάκωση. Ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί αυτή η τάση» επεσήμανε.

«Όσα συμβαίνουν στην Τεχεράνη θα έχουν επιπτώσεις στη Βαγδάτη, στο Αμάν, στη Βηρυτό και στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διαδικασία ειρήνευσης» εκτίμησε ο βασιλιάς Αμπντάλα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «τους επόμενους μήνες θα μπορέσουμε να βρούμε τους σωστούς τόνους για την περιοχή ώστε να μειώσουμε τη θερμοκρασία».

Σε ό,τι αφορά στη Λιβύη, όπου βρίσκεται σε ισχύ εκεχειρία έπειτα από μεσολάβηση της Τουρκίας και της Ρωσίας ύστερα από εννέα μήνες σφοδρών συγκρούσεων κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ο Ιορδανός βασιλιάς κατήγγειλε «τις ενισχύσεις με ξένους μαχητές από τη Συρία».

«Πολλές χιλιάδες ξένοι μαχητές έφυγαν από την Ιντλίμπ μέσω των βόρειων συνόρων (της Συρίας) και έφτασαν στη Λιβύη» δήλωσε. Το θέμα αυτό «θα αποτελέσει θέμα σημαντικών συζητήσεων» με τους Ευρωπαίους, διαβεβαίωσε.

Σύμφωνα με έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη Λιβύη, η Ιορδανία, όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι μεταξύ των χωρών που παραβίασαν το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη το 2011 και έστειλε στρατιωτικό εξοπλισμό στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης ο οποίος προσπαθεί από τον Απρίλιο του 2019 να καταλάβει την Τρίπολη.

Η Τουρκία, που στηρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ, προσφέρει στρατιωτικό υλικό στα στρατεύματά του, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020, 10:43