Σε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζει η Ιορδανία το κόστος της φροντίδας που έχει προσφέρει σε εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες από το 2011.

Η χώρα, που συνορεύει με τη Συρία, προσφέρει καταφύγιο σε περισσότερους από 650.000 Σύρους πρόσφυγες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ωστόσο, οι Αρχές κάνουν λόγο για 1,3 εκατομμύριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωσή του που δημοσίευσε σήμερα στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας εκτίμησε σε «περισσότερα από 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια (8,7 δισ. ευρώ) το κόστος για τη φροντίδα των Σύρων προσφύγων που έχουν βρει καταφύγιο εκεί από την έναρξη του πολέμου στη Συρία».

Για το 2017 οι Αρχές της Ιορδανίας εκτιμούν σε σχεδόν 1,7 δισεκατομμύριο δολάρια το κόστος για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων.

Η Ιορδανία έχει κοινά σύνορα 370 χιλιομέτρων με τη Συρία, όπου ο πόλεμος έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 330.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό περισσότερου του μισού πληθυσμού από το 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπροστά στη μεγάλη εισροή προσφύγων, οι Αρχές της Ιορδανίας έχουν ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της.

Το Αμμάν απέρριψε μια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), το οποίο κατήγγειλε πριν από λίγες ημέρες «την απέλαση με συνοπτικές διαδικασίες από την Ιορδανία, ομάδων προσφύγων προς τη Συρία, παρά τις πραγματικές απειλές τις οποίες αντιμετωπίζουν».

Οι ιορδανικές Αρχές απάντησαν ότι ο επαναπατρισμός των προσφύγων γίνεται σε εθελοντική βάση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης